KATEGORIJE

Predstavljen razvoj institucionalnog plana rodne ravnopravnosti

06.07.2021. / vijesti / SPEAR

U okviru WBC-RRI.NET projekta dana 2. srpnja 2021. održan je događaj pod nazivom “Gender Equality Plan Development: Fulfilling the Horizon Europe requirements and beyond!”. Cilj događaja bio je raspraviti o pitanjima ravnopravnosti spolova u istraživačkim organizacijama u zemljama zapadnog Balkana kao načinu za uspostavu platforme za razmjenu znanja i uzajamno učenje o pitanju roda i rodne ravnopravnosti kao jednom od prioriteta odgovornog istraživanja i inovacija (Responsible Research and Innovation, RRI).

Uz prezentacije Europske komisije, Vijeće za regionalnu suradnju te organizatora, jednu od prezentacija održala je i Daria Glavan Šćulac sa Sveučilišta u Rijeci. Objedinjene prezentacije možete pročitati ovdje, a ona našeg Sveučilišta pod nazivom „Razvijanje institucionalnog plana rodne ravnopravnosti na Sveučilištu u Rijeci” nalazi se na stranicama 49. – 62.

Dublje razumijevanje pitanja rodne ravnopravnosti i planova institucionalnog razvoja u tom području, tzv. planova rodne ravnopravnosti (GEP) ključno je za buduća sudjelovanja u programu Obzor Europa s obzirom da će od 2022. godine GEP postati jedan od kriterija prihvatljivosti za sudjelovanje u ovome Programu.

Sveučilište u Rijeci je prvo hrvatsko sveučilište koje je usvojilo Plan rodne ravnopravnosti. Plan je pripremljen u sklopu provedbe projekta SPEAR (Supporting and Implementing Plans for Gender Equality in Academia and Research) koji je financiran sredstvima programa Europske unije Obzor 2020., strateškog prioriteta „Znanost s društvom i za društvo“.

Skip to content