KATEGORIJE

Predstavljen Uhljeb i održan okrugli stol o efikasnosti javne uprave

18.04.2023. / vijesti / ostalo

Knjiga intrigantnog naslova ”Uhljeb” autora Zvonimira Bumbera predstavljena je 14. travnja 2023. na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Autor, rođeni Šibenčanin, inače profesor geografije u riječkoj Medicinskoj školi, studira na Ekonomskom fakultetu poslijediplomski studij Menadžment u javnom sektoru. Promociju je vodio Kristijan Petrović, varaždinski novinar, voditelj i pripovjedač, a o knjizi je govorila i čitala ulomke iz knjige Silvia Barnjak, profesorica hrvatskog jezika, Bumberova kolegica iz Medicinske škole.

Tema uhljeba i općenito rada i nerada u javnim službama vrlo je prisutna u medijima zadnjih godina i uvijek je to neka kritika. No, ovo je u potpunosti djelo fikcije, a dio javnog sektora može se svakako naći u mojim opisima u ovoj knjizi. Knjiga po žanru spada u ‘magični realizam’, kazao je autor.

Nastavno na promociju knjige, održan je i okrugli stol o temi ”Istine i zablude o efikasnosti javnog sektora”, na kojem su sudjelovali prof. dr. sc. Mladen Vedriš i prof. dr. sc. Saša Drezgić, dekan Ekonomskog fakulteta u Rijeci.

Željeli smo to još malo protresti sa znanstveno-objektivne strane, da vidimo što je tu istina, a što zabluda. Najčešća zabluda je da pojedinci ne rade dovoljno dobro svoj posao, međutim, to je i stvar perspektive. Efikasnost javnog sektora bitna i vječna tema, posebno u kontekstu razvoja umjetne inteligencije i robotike. Budućnost rada je top tema, istaknuo je dekan Drezgić.

Vedriš je iznio neka svoja iskustva na rukovodećim položajima unutar raznih razina javnog sektora, od lokalne do državne. Osvrnuo se na činjenicu da se, u odnosu na nekad, kroz godine znatno uvećavao broj zaposlenih. Nositi se s tim izazovima u hrvatskoj upravi nije jednostavno. Pitanje je zašto se to događa. Događa se zbog ekonomije koja nije uspješna. Uspješna ekonomija koja zapošljava u privatnom sektoru i koja otvara tu mogućnosti, tako da se ne traži utočište i ruka spasa u javnom, ta ekonomija još ima i problema da privlači ljude u javnom sektoru, a ne da se, u nemogućnosti da se nađe odgovarajuće mjesto u realnom sektoru, onda traži ova ruka spasa, zaključio je Vedriš.

Skip to content