KATEGORIJE

Predstavljen zbornik u čast prof. emerit. Diani Stolac

27.01.2023. / vijesti / naši ljudi

Na Filozofskom fakultetu na Kampusu Sveučilišta u Rijeci u srijedu, 25. siječnja 2023. održano je svečano predstavljanje Zbornika u čast Diani Stolac: ”Širinom filološke misli”, urednica izv. prof. dr. sc. Anastazije Vlastelić i doc. dr. sc. Borane Morić Mohorovičić s Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Rijeci. Profesorica emerita dr. sc. Diana Stolac 2021. godine otišla je u mirovinu, nakon 4 desetljeća iznimno bogate karijere, a 2022. postala je profesorica emerita Sveučilišta u Rijeci. I dalje je aktivna znanstvenica, nastavnica, istraživačica…

Autori radova u Zborniku su na preko 700 stranica svoje radove utemeljili na recentnim spoznajama i uz odgovarajuću znanstvenu metodologiju iznijeli mnoge ideje koje osvjetljavaju postojeća istraživanja iz različitih područja, prije svega iz povijesti jezika, dijalektologije, sintakse, morfologije, leksikologije, tvorbe riječi, stilistike, pragmalingvistike, etimologije, gramatikologije, dodira hrvatskoga s drugim jezicima, metodike i književne teorije. Zbornik čitatelju nudi ne samo promišljanja o rasponu tema kojim se u svojem znanstvenu radu bavi Diana Stolac, nego i razmatranja o vrlo širokim i aktualnim jezikoslovnim temama.

Pozdravnim riječima obratili su se:
prof. dr. sc. Gordan Jelenić, prorektor za znanost i umjetnost Sveučilišta u Rijeci
prof. dr. sc. Aleksandar Mijatović, dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci
izv. prof. dr. sc. Dejan Durić, pročelnik Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci
Sandra Krpan, zamjenica gradonačelnika Rijeke

O Zborniku i akademskoj karijeri prof. emerit. Diane Stolac govorili su:
izv. prof. dr. sc. Anastazija Vlastelić, jedna od urednica
akademkinja Silvana Vranić, recenzentica
dr. sc. Željko Jozić, ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, recenzent
Anita Šikić, ravnateljica Hrvatske sveučilišne naklade, u ime suizdavača (online)
prof. dr. sc. Bernardina Petrović, Odjek za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (online), recenzentica

Pročelnik Durić iz bogatog je životopisa prof. Stolac izdvojio njen angažman kod osnivanja lektorata poljski i makedonski jezik na Odsjeku te angažman kod prilagodbe na bolonjski sustav studiranja.

Danas smo možda suviše usmjereni na mjerljivo, a trajni i mjerljivi rezultati dolaze upravo iz nemjerljivih pokazatelja: rada, predanosti i posvećenosti, rekao je dekan Mijatović i poželio prof. Stolac puno uspjeha u daljnjem radu.

Prorektor Jelenić pozdravio je skup u ime rektorice Sveučilišta prof. dr. sc. Snježane Prijić Samaržije i uprave Sveučilišta te istakao brojna međunarodna usavršavanja prof. Stolac, kao i njenu aktivnu ulogu u promidžbi znanstvenog rada.

Uvažavajući tradiciju, ali gledajući uvijek u budućnost, prof. Stolac dala je neprocjenjiv doprinos riječkoj i hrvatskoj filologiji, kao rijetko tko prije nje, istaknula je zamjenica gradonačelnika Rijeke Sandra Krpan, nekadašnja studentica prof. Stolac.

Nabrajajući najvažnije momente iz bogatog radnog vijeka prof. Stolac, akademkinja Vranić je naglasila: Neshvatljiva i neuhvatljiva energija koju ima Diana u svojem radu jednostavno je nedostižna. Mnogi od nas kojima je predavala želimo joj zahvaliti na rečenicu koju je često ponavljala: ‘Nema panike, sve ćemo stići!’ Struka je ovim Zbornikom dala tebi, Diana, još jedno veliko priznanje!

U filološku misao si zahvatila široko, vidjela duboko i stigla visoko! Teško da će te itko nadmašiti!, zaključila je ravnateljica Šikić.

Na koncu svečanosti obratila se prof. emerit. dr. sc. Diana Stolac: Imala sam lijep život i uvijek bila okružena dragim i dobrim ljudima. Roditelji su me podupirali u izvoru struke, a kasnije sam imala svesrdnu podršku supruga i djece. Zahvaljujem svima njima, kao i brojim kolegama s Odsjeka i Fakulteta, urednicima ovog Zbornika te svima autorima.

Skip to content