KATEGORIJE

Predstavljena knjiga o biologiji stanica

11.07.2019. / vijesti / znanstvenici

U Auli Magni Rektorata Sveučilišta u Rijeci danas je održano predstavljanje knjige Prinpiples of Cell Biology, koautorice prof. dr. dc. Diane Bebek Ivanković, direktorica Centra za istraživanje tumora i profesorica na Anderson University South Carolina, USA. Uz prof. Bebek Ivanković, knjigu je predstavio i prof. dr. sc. Bojan Polić s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, jedan od najcitiranijih hrvatskih znanstvenika. Ovo je 3., nadopunjeno izdanje knjige autora prof. dr. sc. Georgea Ploppera, a koje je prof. Bebek Ivanković nadopunila i ažurirala.

Pozdravnim riječima okupljenima se obratila i rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija: ”Zahvaljujem profesorici što je pristala svoju knjigu promovirati ovdje. Sveučilište u Rijeci uvijek je otvoreno za suradnju s našim ljudima koji su u inozemstvu ostvarili zapažene karijere te se nadam kako je ovo tek početak jedne lijepe suradnje”.

Prof. Polić predstavio je autoricu i rekao kako je studirala u Italiji, a kasnije u SAD-u; 1995 doktorirala na Sveučilištu Clemson u Južnoj Karolini. Kasnije se zapošljava na Sveučilištu Anderson, također u Južnoj Karolini te osniva i vodi Centar za istraživanje tumora.

Profesorica Bebek Ivanković predstavila je knjigu i svoj rad: ”Počašćena sam da sam pozvana i drugo mi je što danas upravo na Sveučilištu u Rijeci promoviram treće izdanje ove knjige. Svojim studentima uvijek govorim kako trebaju biti ambiciozni i uporni i kako trebaju pokušavati i onda kada nisu sigurni u uspjeh. I sama sam takva i kada me je prof. Plopper odabrao da pišem ovo 3. izdanje, njegove izvrsne knjige, koju je trebalo nadograditi i osuvremeniti, nisam bila sigurna hoću li to uspješno izvesti, jer je zaista bio velik posao. Sada sam ga konačno završila”.

Na pitanje prof. Polića o tome kako je jedan kineski znanstvenik uspio modificirati zigote te koji je njezin stav o ovdje mogućim prijeporima, profesorica je odgovorila kako radi o vrlo osjetljivom području. Rektorica se uključila u raspravu sa stajališta humanistike, etike i bioetike, kojima se i sama bavi te naglasila problem regulative odnosno prijepore o tome je li etično ”poboljšavati” ljude, odnosno gdje se nalazi granica dopustivoga.

Autorica je odgovorila kako drži da sve pa tako i ovo treba imati dobre regulative i komisije koje o upitnim slučajevima odlučuju. Navela je ekstremni primjer gdje se dijete može ”kombinirati” od 3 roditelja. U SAD-u, a posebno u Europi, regulativa je, kaže čvršća, dok se u Kini može mnogo slobodnije istraživati te da postoji mogućnost, koja doduše nije provjerena, da su njihova istraživanja s kloniranjem daleko odmakla. Zaključila je kako će svakako ljudski utjecaj u genetici u budućnosti biti sve veći, a etički prijepori će taj napredak pratiti.

Skip to content