KATEGORIJE

Predstavljena knjiga ”Sve moje plovidbe”

20.10.2021. / vijesti / o sveučilištu

U Auli Magni na Rektoratu Sveučilišta u Rijeci, danas, 20. listopada 2021. održana je promocija knjige prof. emer. dr. sc. Pavla Komadine ”Sve moje plovidbe”. Kako je u uvodnoj riječi istaknula Elvira Marinković Škomrlj, izvršna urednica izdanja, riječ je o četvrtoj knjizi edicije sveučilišnih monografija o professorima emeritusima Sveučilišta u Rijeci, izdanjima kojima se nastoji očuvati sveučilišna baština.

O knjizi su govorili:

prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci,
prof. dr. sc. Alen Jugović, dekan Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci,
prof. emer. dr. sc. Pavao Komadina, autor i
Elvira Marinković Škomrlj, glasnogovornica Sveučilišta u Rijeci, izvršna urednica.

Prof. Pavao Komadina trenutno je savjetnik rektorice Sveučilišta u Rijeci za odnose s gospodarstvom, kao i  predsjednik Vijeća professora emeritusa Sveučilišta u Rijeci, jedinog takvoj vijeća u Hrvatskoj. Bio je dugi niz godina dekan Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i predsjednik Upravnog odbora Studentskog centra Rijeka. Za vrijeme Vlade Ivice Račana bio je zamjenik ministra pomorstva, prometa i veza.

Zahvaljujem rektorici Prijić Samaržiji na potpori u ovom programu očuvanja sveučilište baštine, čija je rektorica i idejna začetnica. Također hvala i osobama iz ”pozadine” ove knjige a to su Anamarija Reljac, grafička urednica i izv. prof. dr. sc. Mihaela Matešić, lektorica, kazala je uvodno Elvira Marinković Škomrlj te prepustila riječ rektorici.

Ponosna sam i počašćena što je profesor Komadina predsjednik Vijeća professora emeritusa Sveučilišta u Rijeci, kao i moj savjetnik za odnose s gospodarstvom. Sigurna sam da mu je kao profesoru, kao nastavniku jedna od najdražih nagrada ona koju je primio kao najbolje ocijenjen nastavnik od strane studenata, a o brojim drugim priznanjima i postignućima čitat ćete u knjizi. Zahvala sam profesoru Komadini za sve što je učinio za ovo Sveučilište, a sigurna sam da će još mnogo i učiniti, nastavila je rektorica.

Rektoričin proslov u knjizi ”Sve moje plovidbe” donosimo u cijelosti:

Profesor emeritus Pavao Komadina čovjek je mnogih velikih plovidbi – životnih, profesorskih, znanstvenih, poslovnih, političkih i onih nimalo manje važnih, prijateljskih. Sve njegove plovidbe vezuje, na ovaj ili onaj način, ali uvijek more koje ga je odredilo od samog rođenja u prelijepom zaljevu Boke kotorske, koje je odredilo njegove dječje igre i njegovu profesiju, koje je sudbinski odredilo njegovo življenje u Rijeci i njegovu iznimno uspješnu pomorsku i akademsku karijeru.

Nemoguće je obuhvatiti sve životne i poslovne uloge profesora Komadine, od kadeta do zapovjednika broda, od sveučilišnog profesora i znanstvenika do dekana i prorektora, od direktora i predsjednika skupština najuglednijih hrvatskih tvrtki u pomorstvu i prometu do zamjenika ministra. Nemoguće je spomenuti sva njegova članstva i čelne funkcije u sveučilišnim tijelima, nacionalnim i međunarodnim tijelima za visoko obrazovanje i znanost, u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, u nadzornim odborima brojnih tvrtki i institucija. Nemoguće je spomenuti sva njegova priznanja i nagrade, od stručnih, sveučilišnih, gradskih, županijskih do odlikovanja Predsjednika RH Redom Danice Hrvatske s likom Blaža Lorkovića. Nemoguć je podvig obuhvatiti, u ovom prigodnom proslovu, iznimno bogat život i profesionalnu karijeru profesora Komadine, kao što je nemoguće izbjeći zaključak da se radi o iznimnom čovjeku, nesvakidašnje radoznalosti, životne i radne energije, brojnih interesa i sposobnosti, ali i nesvakidašnjih postignuća.

Profesor Komadina obiteljsku je tradiciju pomoraca i ronilaca preobrazio u životni poziv u najplemenitijem smislu jer je ključni dio svoje karijere posvetio izgradnji sveučilišnih i nacionalnih visokoobrazovnih institucija koje educiraju najcjenjenije stručnjake i znanstvenike u području pomorstva. Istovremeno uvažavajući tradiciju, svoje prethodnike i mentore, ali gledajući uvijek u budućnost i potičući mlade kolege, znanstvenike i stručnjake, profesor Komadina dao je neprocjenjiv i neizbrisiv doprinos visokom obrazovanju u području pomorstva, kao rijetko tko prije njega.

Kada profesor Komadina pripovijeda o svom životu i moru, on zapravo sve vrijeme piše o ljudima, svojoj obitelji, prijateljima, suradnicima, suputnicima, suigračima. Život opisan kroz plovidbe zapravo je knjiga o moru, ali nadasve i o ljudima koji su živjeli od mora i za more. Pavao Komadina čovjek je mora, ali možda još i više čovjek koji je poput mora povezivao, spajao daleke i naizgled različite obale i ljude, uvijek pomirljivo, s pažnjom i uvažavanjem. Profesor Komadina čovjek je otvorenosti i dijaloga, čovjek kojega su oblikovala mora koja je oplovio i brojni ljudi s kojima je surađivao. Bogatstvo zapisa, fotografija, dokumenata, sjećanja i radova u ovoj monografiji svjedoči o jednom nadasve ispunjenom životu, u kojem se čini da nema jasnih granica između posla, hobija i života – sve se pretače i prožima, kao i samo more.

U ime Sveučilišta u Rijeci i svoje osobno iskazujem duboko poštovanje i zahvalnost profesoru emeritusu Pavlu Komadini za cjelokupni doprinos našem Sveučilištu i veselim se našim novim plovidbama.

Za mene je biti studentom profesora Komadine bila prava privilegija, jer rijetko se nalazi osobu s tako bogatim iskustvom, osobu koja je prošla sve razine od kadeta pa do kapetana duge plovidbe, od asistenta na Pomorskom fakultetu pa sve do dekana, od gradskog i županijskog vijećnika te zamjenika ministra pomorstva, prometa i veza. Znanje koje nam je prenosio i energija s kojom je to radio osiguralo je da ga zauvijek pamtimo kao profesora koji je svoj život posvetio učenju generacija studenata – budućih pomoraca. Kada ste razgovarali s profesorom Komadinom, niste imali osjećaj da niste samo jedan u mnoštvu studenta, već da je cjelokupna pažnja usredotočena upravo na vas. Svojim odnosom prema studentima profesor je stekao veliko poštovanje generacija studenata kojima je predavao, a pisanjem knjiga te tekstova i među širokim krugom znanstvenika i stručnjaka iz područja nautike. Ipak najveći doprinos profesora je u doprinosu rasta i razvoja našeg Pomorskog fakulteta. Fakulteta gdje je zaposlen još od davne 1980. godine i gdje od prvog dana pokazuje nesebičnu ljubav spram te institucije. Veliki broj projekata i aktivnosti koji je prof. Komadina sa svojim timom proveo, od nabavke najsuvremenijih simulatora, organizacije skupova, osiguranja da iz Više pomorske škole prerastemo u fakultet. I danas Pomorski fakultet u Rijeci nosi titulu najstarije i najznačajnije visokoškolske i znanstveno-istraživačke ustanove u pomorstvu u Republici Hrvatskoj.

Ovaj lijepi naslov knjige ne oslikava do kraja ono što ta knjiga predstavlja mnogim ljudima s Pomorskog fakulteta, jer nakon svih plovidbi našeg profesora ostaju plovidbe ljudi, bivših studenata, prijatelja… koji su zahvaljujući njemu postali dio našeg Fakulteta i prenose dalje taj zarazni entuzijazam, istaknuo je u svojem obraćenju dekan Jugović.

Završna riječ predstavljanja pripala je samome autoru, koji ju je započeo u šaljivom tonu: Previše ste lijepo govorili o meni!, kazao je dekanu Jugoviću i rektorici. Nisam se čak u nekim dijelovima ni prepoznao! Nakon deset godina plovidbe po svijetu, osjetio sam da ta znanja i iskustva koja sam stekao treba prenositi dalje i zato sam krenuo predavati, naprije učenicima u Pomorskoj školi Bakar, a kasnije na Pomorskom fakultetu. Jedna od stavi na koje sam posebno ponosan je to što smo 1979. uspjeli na Fakultetu nabaviti moderni navigacijski i strojarski simulator, vrijednost oko milijun dolara, a to je bila svojevrsna prekretnica na Fakultetu. Velik dio ove knjige posvetio sam svojim studentima. Uvijek sam poticao njihove dobre ideje i projekte i nikada me studenti nisu razočarali. Poručujem onim profesorima koji ne mogu naći zajednički jezik sa studentima – da su promašili profesiju! Moramo zapamtiti da Hrvatska jest primorska i pomorska zemlja i da, iako smo nažalost ostali bez brodara, imao ogromnu snagu i potencijalu ljudstvu, u pomorskim kadrovima. Na kraju, zahvaljujem gđi rektorici na poticajima da napišem ovu knjigu, Elviri Marinković Škomrlj, koja je udarila urednički pečat te svima ostalima koji su na njoj radili, a simbolično ju poklanjam svojim roditeljima. Svojoj se djeci ispričavam, jer sam im zasigurno nedostajao tijekom ”svih mojih plovidbi”. Ostavljam čitateljstvu da procjeni knjigu!, zaključio je prof. Komadina.

Prof Komadina iskoristio je ovu prigodu i za to kako bi se prisjetio trojice članova Vijeća professora emeritusa, koji su, nažalost, tijekom pandemijskog razdoblja preminuli. Radi se o prof. emer. dr. sc. Danilu Pavešiću s Medicinskog fakulteta, prof. emer. dr. sc. Ivanu Kataviću s Tehničkog fakulteta te prof. emer. dr. sc. Vidoju Vujiću s Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu. Prigodno je za pokojne profesore održana minuta šutnje.

Predstavljanju je nazočio i riječki gradonačelnik g. Marko Filipović, kao i brojni riječki uglednici iz akademskih i gospodarskih krugova.

Događanje je akustičnom izvedbom na gitari oplemenio g. Damir Badurina izvevši dvije svoje skladbe: poznatu ”Najdraža Rijeko” te ”Ne mogu bez mora”, koju je prigodno posvetio prof. Komadini.

Skip to content