KATEGORIJE

Predstavljena kolaboracijska platforma VOLUM3

16.11.2022. / vijesti / sveučilište i društvo

U utorak, 15. studenog 2022. na Građevinskom je fakultetu na Kampusu Sveučilišta u Rijeci, kao uvod u studentske obaveze zimskog semestra, održano predstavljanje kolaboracijske platforme VOLUM3. Korištenje platforme postaje dio seminarskog zadatka kolegija ”Upravljanje projektima” nositeljice prof. dr. sc. Diane Car Pušić i njenih suradnika s Katedre za organizaciju i tehnologiju građenja (izv. prof. dr. sc. Ivana Marovića, dr. sc. Ksenije Tijanić Štrok i dr. sc. Martine Šopić), u sklopu 1. godine diplomskog studija Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

VOLUM3 je nastao sinergijom entuzijazma i stvarnih potreba sudionika građevinskih projekata kao odgovor na probleme upravljanja koji se javljaju tijekom projektiranja i gradnje. Stvaranje platforme pokrenuto je 2017. godine, u suradnji i uz potporu Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te Europskog strukturnog i investicijskog fonda, uz pomoć Studija 3LHD, jednog od najpoznatijih hrvatskih arhitektonskih ureda.

VOLUM3 je od tada u upotrebi u nekima od najvećih hrvatskih i međunarodnih tvrtki. Struka je vrlo brzo prepoznala vrijednost digitalne suradnje – VOLUM3 omogućava lakoću razmjene informacija, sigurnost podataka, uštedu vremena, smanjenje rizika i troškova kroz cijeli životni ciklus građevine. Platforma trenutno podržava više od 2000 aktivnih korisnika koji kroz VOLUM3 transparentno upravljaju rokovima, zadacima i odgovornostima pojedinih suradnika na projektu. Podaci su pohranjeni u oblaku, uvijek dostupni i sigurni.

Kampus tvrtke Infobip u Zagrebu, prvi je projekt u potpunosti izveden uz pomoć platforme VOLUM3. Na navedenom projektu sudjelovao je i Denis Delogu iz riječke tvrtke Hoplon, specijalizirane za upravljanje projektima, savjetovanje i vođenje timova.

Prepoznavši vrijednost ove komunikacijske platforme predložio sam kolegi Maroviću uvođenje platforme u nastavni proces studenata, budućih inženjera, kazao je Delogu. Kroz razmjenu iskustava s predstavnicima fakulteta VOLUM3 je prepoznat kao izuzetno koristan višemodularni alat.

Cilj kolegija usmjeren je na stjecanje osnovnih znanja i vještina iz područja upravljanja projektima, s naglaskom na interdisciplinarni pristup upravljanja građevinskim projektima. Uvođenje VOLUM3-a u nastavni proces kolegija u želji poboljšanja kompetencija studenata i standarda studiranja, konačno treba rezultirati boljom pripremljenosti budućih inženjera za rad na građevinskim projektima.

Za Građevinski fakultet u Rijeci suradnja s VOLUM3 timom je vrlo značajna u ovo vrijeme potpune digitalizacije upravljanja tijekom projektiranja, gradnje i eksploatacije. Vrlo je važno da studentice i studenti budu već tijekom studiranja uključeni u najnovije tehnologije, a u ovom slučaju će kroz svoje zadatke na realnom projektu moći upotrijebiti najnoviju verziju kolaboracijske platforme koju trenutno upotrebljavaju neke od najvećih tvrtki, naglasio je izv. prof. dr. sc. Mladen Bulić, dekan Građevinskog fakulteta u Rijeci.

Za VOLUM3, hrvatski startup ovo je posebno priznanje i početak suradnje sa sveučilištima. Najvažnije je da studenti dobiju dodir sa suvremenim tehnologijama u projektiranju i građenju, rekao je Marko Dabrović, arhitekt, osnivač u VOLUM3-u i partner u Studiju 3LHD.

Primjena VOLUM3 platforme nova je razina u projektnom menadžmentu i upravljanju svim procesima investicija i gradnje. Upoznavanje studenata sa ovom platformom veliki je iskorak u kvaliteti obrazovanja budućih voditelja projekata. Čestitke timu VOLUM3 na inovativnosti i Građevinskom fakultetu na prepoznavanju potrebe za uvođenjem komunikacijske platforme u obrazovanje studenata, zaključio je Denis Delogu, direktor Hoplon-a, voditelj projekata.

Sveučilišni profesori Diana Car Pušić i Ivan Marović su iskazali zadovoljstvo zbog ostvarene suradnje s tvrtkama Studio 3LHD i Hoplon naglašavajući važnost korištenja inovativnih alata, poput kolaboracijske platforme VOLUM3, u nastavnom procesu kolegija. Navedenim se osposobljava studente za uključenje u proces digitalne transformacije koja već sada predstavlja imperativ razvoja u području upravljanja građevinskim projektima koje će zasigurno u budućnosti doživjeti ekspanziju.

Skip to content