KATEGORIJE

Predstavljena Regionalna inovacijska matchmaking platforma – RIMAP

09.03.2021. / vijesti / sveučilište i društvo

Na Kampusu Sveučilišta u Rijeci u prostorijama STEPRI znanstveno-tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci danas, 9. ožujka 2021. održano je predstavljanje Regionalne inovacijske matchmaking platforme – RIMAP.

U suradnji s Javnom ustanovom ”Regionalna razvojna agencija Primorsko-goranske županije – Prigoda”, u sklopu zajedničkih prioriteta pametne specijalizacije Sveučilišta i Primorsko-goranske županije, Centar za umjetnu inteligenciju i kibernetičku sigurnost Sveučilišta u Rijeci, u sinergiji sa STEPRI znanstveno-tehnologijskim parkom Sveučilišta u Rijeci, razvio je Regionalnu inovacijsku matchmaking platformu – RIMAP s ciljem povezivanja i prijenosa znanja između akademske zajednice te privatnog i javnog sektora.

Platforma će biti centralno mjesto objavljivanja i razmjene informacija o tehnološkim trendovima, strateškim dokumentima, dostupnim izvorima financiranja, EU natječajima namijenjenim istraživanju i razvoju, a omogućit će i  povezivanje tvrtki i istraživača u zajedničke projekte ili prijavne konzorcije.

Predstavljanju su prisustvovali:

•          Zlatko Komadina, primorsko-goranski župan,

•          prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci,

•          prof. dr. sc. Saša Zelenika, pomoćnik rektorice Sveučilišta u Rijeci za međunarodnu suradnju i strateška partnerstva

•          Vedran Kružić, ravnatelj Regionalne razvojne agencije – Prigoda PGŽ-a,

•          Boris Golob, direktor STEPRI znanstveno-tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci,

•          doc. dr. sc. Jonatan Lerga, predstojnik Centra za umjetnu inteligenciju i kibernetičku sigurnost  (AIRI) Sveučilišta u Rijeci i

•          prof. dr. sc. Ljudevit Krpan, pročelnik Upravnog odjela za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima PGŽ-a.

Prisutnima se uvodno obratila rektorica Prijić Samaržija: Veselim se ovome iskoraku za Sveučilište, ali i za našu regiju. Moderna se europska sveučilišta sve više rangiraju i po tome koliko znanje i ekspertize pretaču u društvo, u zajednicu, a na dobrobit građana. Sveučilište je već činilo korake u ovome smjeru poput izrade Kataloga znanja, ali RIMAP je uistinu velik iskorak i jedinstven pothvat, gdje se na napredan način uključuju svi dionici zajednice: gospodarstvenici, znanstvenici, institucije… Sveučilištu je transfer znanja već dugo jedan od prioriteta, a važnu ulogu u tome ima STEPRI, koji godinama na tome radi. Zahvaljujem kolegi Lergi Centru koji vodi i sigurna sam da će ova platforma, jedinstvena u Hrvatskoj, biti prostor komunikacije i povezivanja, zaključila je rektorica.

Župan Komadina iskoristio je prigodu da osobno čestita rektorici na njenom nedavnom reizboru te izrazio zadovoljstvo suradnjom Županije i Sveučilišta, kao i nadu u daljnju dobro suradnju. Nadam se da će znanstvenici i poduzetnici, kao i javne institucije što bolje komunicirati i umrežavati se putem ove platforme, na korist naše županije i regije te da će u konačnici doprinijeti razvoju kvalitetnih radnih mjesta, istaknuo je župan.

Ravnatelj Kružić naglasio je kako je ovo prva ovakva platforma u Hrvatskoj i kako predstoji zahtjevan i obiman posao: Agencija surađuje sa sveučilišnim Povjerenstvom, koje vodi prof. Zelenika, razmjenjujemo ideje i promišljamo o potrebama poduzetnika u našem kraju. Jasno je da postoji potreba za umrežavanjem, mapiranjem postojećeg stanje i resursa koje tvrtke ili ustanove posjeduju. Svi se uspješni sustavi baziraju na dobroj umreženosti. Očekujemo na će PGŽ postati napredna, pametna, održiva i konkurentna regija, jer pred nama je novo razdoblje financiranja iz Europske unije, a digitalizacija je uvijek obvezatan dio projekata koji se financiraju. Pozivamo tvrtke, institucije, znanstvenike, privatni i javni sektor da se prijave i umreže, kako bismo ostvarili višestruke koristi!

Direktor Golob obratio je kratko, u ulozi današnjeg domaćina te kazao: Nadam se da će ovaj napredan alat biti od velike koristi svima kojima je namijenjen. Moramo nastaviti multidisciplinarno raditi i djelovati, otvorenog srca i duha.

Za kraj je doc. Lerga predstavio samu platformu: Cilj je jednostavan: transfer znanja i dijeljenje resursa, a znanje je najveći resurs. Nematerijalna komponenta danas je nerijetko mnogo vrjednija od materijalne. Unutar javnog sektor postoji ogroman potencijal podataka (npr. medicinskih), koji se mogu digitalizirati i uz pomoć umjetne inteligencije višestruko primjenjivati. Pandemija nas je natjerala na digitalno okruženje pa je i ova platforma u potpunosti digitalna, a nalazi se na mrežnoj stranici rimap.uniri.hr. Projekt je komplementaran s budućim Društvenom-kulturnim centrom – Inovacijskom arenom, koja bi u budućnosti trebala zaživjeti na Kampusu, ali i s EDIH – European Digital Innovation Hub – Centrom za digitalne inovacije, kojih EU planira uspostaviti između 100 i 200, a jedna od njih bi se mogao naći i u Hrvatskoj, zaključio je Lerga.

U okolnostima pandemije, kad su fizički susreti ograničeni, digitalne platforme za gospodarsko umrežavanje poput ove od ključne su važnosti za izgradnju inovacijskog ekosustava. Inovacijska platforma RIMAP virtualno je mjesto susreta na kojem lokalni gospodarstvenici i javne organizacije mogu davati razvojne inovacijske prijedloge i ideje za koje traže istraživačke partnere u akademskoj zajednici ili lokalnom gospodarstvu.

RIMAP također okuplja znanstvenike različitih profila s različitih sastavnica Sveučilišta u Rijeci i omogućuje istraživačima da predstave svoje multidisciplinarne kompetencije, uže specijalnosti i istraživačku opremu koju žele staviti u službu gospodarskog razvoja ove regije. Platforma RIMAP predviđa i mogućnost oglašavanja potreba za specifičnim profilima ljudskih resursa, kako bi se doprinijelo zadržavanju stručnjaka različitih profila u ovoj regiji.

Pametnim mapiranjem gospodarskih potreba na području istraživanja, razvoja i inovacija i specifičnih kompetencija na Sveučilištu te njihovim povezivanjem, RIMAP želi doprinijeti prijenosu znanja i digitalnoj transformaciji gospodarstva u područjima pametne specijalizacije Sveučilišta.

Tako RIMAP želi postati važan alat započinjanja interdisciplinarnih partnerstava, razmjene znanja i ideja te suradnje između akademskog, privatnog i javnog sektora. Umrežavanje na platformi moderira te ga, u suradnji s Prigodom, usmjerava STEPRI-u, koji upravo na tom području ima dugogodišnje iskustvo i ekspertizu. Sve to je zalog snažnijeg transfera znanja sa Sveučilišta u Rijeci prema gospodarstvu i lokalnoj zajednici i obratno, što je jedan od preduvjeta jačanja konkurentnosti PGŽ-a i šire regije.

Skip to content