KATEGORIJE

Predstavljene dvije knjige prof. Ratka Zelenike

29.06.2021. / vijesti / znanstvenici

U Auli Magni Rektorata Sveučilišta u Rijeci danas, 29. lipnja 2021. održano je svečano predstavljanje 2 knjige autora prof. dr. sc. Ratka Zelenike, umirovljenog profesora Sveučilišta u Rijeci. Uz obilježavanje 80. rođendana prof. Zelenike predstavljena su: autorova biografija pod naslovom ”Ratko Zelenika – Kada snovi đaka pješaka postanu stvarnost. Uz 80. obljetnicu života” te peto izmijenjeno i dopunjeno izdanje knjige ”Metodologija i tehnologija izrade znanstvenog i stručnog djela. Dobrim znanjem do akademske karijere i znanstvene karijere”, 13. knjige u nizu knjiga o metodologiji znanstvenog istraživanja, području u kojem je prof. Zelenika eminentni stručnjak. Obje je knjige izdala Naklada Kvarner.

Prisutnima se uvodno obratila rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija: Prije svega, dragi profesore, čestitam Vam 80. rođendan. Radna energija i elan koji su kod Vas prisutni zaista su rijetkost. Stranice koje ste tijekom Vašeg života ispisali praktički su neizbrojive. Vi ste čovjek potpuno posvećen svojoj misiji, a ta je posvećenost izvrstan motivator mlađim generacijama i nosi poruku da se upornošću i posvećenošću mogu ostvariti zacrtani ciljevi. Vas tjera naprijed prije svega intrinzična ljubav prema znanju i znanosti i prema tome da se znanost radi točno, a sigurna sam da nas u budućnosti čekaju Vaša nova djela!

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić, jedan od recenzenata kazao je: Na početku svoje znanstvene karijere pitao sam se često: Kako naći put intelektualca i biti u pravom smislu riječi znanstveno pismen? Na to pitanje nisam dobio pravi odgovor sve dok mi u ruke nije došla knjiga prof. Ratka Zelenike ”Znanost o znanosti” i ona je ostavila snažan trag na mene. Dobio sam u tome trenutku učitelja, a da ga nisam ni poznavao. Kasnije je prof. Zelenika gostovao kod nas u Mostaru i svojim nam stručnim i vrlo strogim savjetima u mnogome pomogao da budemo bolji i radimo više, dublje, preciznije… Za mene je prof. Zelenika intelektualni gigant, strog, ali pravedan čovjek, humanist mekog srca, uzor, a u znanosti o metodologiji intelektualni gigant i simbol!, zaključio je rektor Tomić te dodijelio prof. Ratku Zeleniki Plaketu Sveučilišta u Mostaru, jedno od najviših priznanja te visokoškolske institucije, koje je 2019. dobilo i Sveučilište u Rijeci.

Prof. dr. sc. Marinko Učur, umirovljeni profesor Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci pročitao je dijelove biografije prof. dr. sc. Ratka Zelenike, koji je rođen 1941. u Bosni i Hercegovini: Od svojih je teških početaka Ratko Zelenka vrlo daleko dogurao, a to je učinio svojim radom, trudom, zalaganjem, svojom izvrsnošću. Dragi prijatelju, ti imaš svoju zvijezdu na nebu i nastavi ju pratiti. Lijepo je naći pravog učitelja, a još je ljepše pravim učiteljem postati!

Prof. dr. sc. Helga Pavlić Skender, profesorica na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci podijelila je s prisutnima svoja iskustva s prof. Zelenikom kao mentorom: Prof. Zelenika uvijek traži više. Svi njegovi doktorandi će vam to potvrditi. Pun je uvijek novih ideja i uvijek vam je spreman pomoći te potiče ono najbolje u vama. Profesor Zelenika bio je najveći potrošač crvene kemijske na Ekonomskom fakultetu!

Profesor Zelenika zahvalio je završno: Zahvaljujem suradnicima koji su sa mnom radili na ovoj knjizi, svojim precima koji su vjekovima opstajali na Balkanu, svojim roditeljima i stricu koji su me teško odškolovali. Zahvaljujem i prirodi na ovim genima, na zdravlju, umu i razumu. Zahvaljujem građanima Rijeke u kojoj živim 60. godina i u kojoj sam sretan i zadovoljan. Hvala u članovima moje uže obitelji, kojoj sam radi strasti prema znanosti mnogo uskratio. Od 1.000 snova samo se jedna ostvari i zato treba sanjati. Jučer je davna prošlost, a danas je već sutra prošlost i zato treba živjeti u dobroj sadašnjosti i stvarati pretpostavke za bolju budućnost, zaključio je prof. dr. sc. Ratko Zelenika.  

Skip to content