KATEGORIJE

Predstavljeni inovacijski klasteri i hubovi

17.10.2022. / vijesti / inovacije

Konferencija pod nazivom ”Predstavljanje inovacijskih klastera i hubova u kontekstu razvoja regionalnog inovacijskog ekosustava”, u organizaciji Regionalne razvojne agencije Primorsko-goranske županije (PRIGODA) i Sveučilišta u Rijeci održana je u Rijeci u petak, 14. listopada 2022. na Građevinskom fakultetu na Kampusu Sveučilišta u Rijeci. Svrha konferencije bila je upoznavanje javnosti i relevantnih dionika s mrežom inovacijskih klastera i hubova te razvojnih projekata u sklopu Regionalne inovacijske matchmaking platforme – RIMAP te poticanje interesa i svijesti dionika regionalnog inovacijskog ekosustava za konzorcijske natječaje u najavi u okviru Plana industrijske tranzicije Jadranske Hrvatske, čija alokacija za razdoblje 2021.-2027. iznosi oko 140 milijuna eura.

U prvom dijelu konferencije predstavljen je Plan industrijske tranzicije Jadranske Hrvatske, potencijali inovacijskih ekosustava te uloga sveučilišta u povezivanju znanosti, javnog i privatnog sektora, dok su drugom dijelu predstavljeni inovacijski hubovi i klasteri kao potencijalni prijavitelji na buduće natječaje poput EDIH Adria, CEKOM-Smart Ri, Health Innovation Hub, Maritime Center of Excellence, Turistički inovacijski klaster te Inno2MARE projekt. Uz sudjelovanje više eksperata u području inovacija, predstavnika znanstvene zajednice i privatnog sektora te predstavnika Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU-a predstavljene su relevantne i aktualne javne politike te potencijalni izvori financiranja u sklopu Višegodišnjeg financijskog okvira Europske unije za razdoblje 2021.-2027., kao i smjernice za jačanje regionalnih inovacijskih ekosustava.

U ulozi organizatora svim sudionicima obratio se ravnatelj Regionalne razvojne agencije Primorsko-goranske županije Vedran Kružić koji je naglasio kako jenova financijska perspektiva EU fondova prigoda da se kroz nove natječaje osigura ulaganje u turističku, društvenu te posebno poslovnu infrastrukturu na području Primorsko-goranske županije i Jadranske Hrvatske umrežavanjem dionika u inovacijske klastere i hubove. „Ulaganje u istraživanje i razvoj ogroman su potencijal Primorsko-goranske županije, a projekti o kojima ćemo danas razgovarati vraćaju nam nadu da možemo mijenjati strukturu funkcioniranja. Platforma RIMAP koju smo uveli, izvrstan je preduvjet stvaranja konzorcija kao temelja prijavljivanja na natječaje koji su i tema ove konferencije. To nam omogućuje da unaprijedimo naš inovacijski ekosustav, kako bismo stvarali konkurentne konzorcije, povezane s obrazovnim ustanovama, u cilju razvoja novih vještina za novo zapošljavanje i u konačnici, bolji životni standard, a upravo kako bi se značajnije pojavili na inovacijskoj mapi Europe.“, istaknuo je Kružić.

Uvodnim pozdravom obratio se i zamjenik primorsko-goranskog župana Vojko Braut te istaknuo: PGŽ je već utvrdila prioritetna  temeljna, funkcionalna i gospodarska područja koja je potrebno transformirati i učiniti ih globalno konkurentnima, prvenstveno ulažući u inovacije, digitalnu transformaciju i izvoz. Govoreći o Planu industrijske tranzicije Jadranske Hrvatske i alociranim sredstvima od 140 milijuna eura na raspolaganju, Braut je istaknuo kao prigodu koju PGŽ zasigurno neće propustiti. Nadam se da će poduzetnici prepoznati ovu razvojnu priliku, a mi ćemo, kao Županija uz našu Regionalnu razvojnu agenciju, biti njihov aktivni partner u pripremi i provedbi projekata, naglasio je Braut. 

U ime suorganizatora Sveučilišta u Rijeci uvodnim pozdravom obratila se i rektorica Sveučilišta prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija koja je istaknula važnost stvaranja inovacijskih ekosustava te ulaganja u znanost i istraživanje uz neophodnost jačegpovezivanja između znanosti i privatnoga, ali i javnoga sektora. Hrvatska je pozicionirana kao inovatorska zemlja koja tek stupa na scenu, ali želimo postati umjereni inovatori. Osvijestili smo se, udružili smo se i sad je vrijeme da povučemo sredstva i počnemo djelovati. Izvrsna suradnja između Primorsko-goranske županije, Prigode i Sveučilišta traje desetljećima, a u strategiji pametne specijalizacije definirali smo naše komparativne prednosti: zdravlje, maritimna industrija, turizam i drvna industrija povezana s eko-gradnjom. Projekt naše inovacijske arene bit će infrastrukturni simbol naše dosadašnje suradnje. Sveučilište je uvijek gledalo na transfer znanja kao obostrani proces i razmjenu u kojem razvijamo nove vještine i gledamo daleku budućnost. Želimo da regionalni razvoj ne bude posljedica sretnih okolnosti dolazaka investitora, već sustavno uređeno rješenje, istaknula je rektorica Prijić Samaržija.

Prvo tematsko izlaganje održao je Damir Medved menadžer za nova i razvojna područjaiz Ericsson Nikola Teslaistaknuvšivažnost jačanja inovacijskog ekosustava za razvoj regionalne konkurentnosti uz prihvaćanje promjene poslovne paradigme, iako se brojna rješenja koja diktiraju globalni trendovi, već primjenjuju i u Primorsko-goranskoj županiji.

 Predstavljanje Plana industrijske tranzicija Jadranske Hrvatske sa posebnim osvrtom i naglaskom na jačanje regionalnih inovacijskih ekosustava održao je Stjepan Marković, predstavnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije koji je  naveo indikativnu alokaciju javnih poziva, prioritetne niše i regionalne lance vrijednosti Jadranske Hrvatske te strateška partnerstva za inovacije i podršku inovacijskim klasterima.

Prorektor za strateške projekte Sveučilišta u Rijeci prof.dr.sc. Saša Zelenika predstavio je riječko Sveučilište kao središte potencijala regionalnog inovacijskog ekosustava naglasivši da je uloga Sveučilišta ključna u stvaranju inovacijskog ekosustava.

Nataša Jakominić Marot rukovoditeljica Sveučilišnog centra za istraživanje i inovacije Sveučilišta u Rijeci predstavila je EDIH Adria, odnosno projekt Europskog centra za digitalne inovacije vrijedan 2,645 milijuna eura, koji se temelji na umjetnoj inteligenciji i računarstvo visokih performansi. Te će se tehnologije fokusirati na sektore zdravlja i kvalitete života te energije i održivog razvoja.

Nenad Antolović iz SmartRi-a predstavio je projekt CEKOM – Centar kompetencija za pametne gradove koji je usmjeren na razvojna i industrijska istraživanja potaknuta od strane industrije i njihovu komercijalizaciju unutar specifičnih tematskih područja i grana kompetencije.

Health Innovation Hub je predstavio doc. dr. sc. Vladimir Mozetič, ujedno i predsjednik Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera čiji su članovi prepoznali Kvarner kao turističku destinaciju koja pruža vrhunske zdravstvene usluge i sudjeluje u kreiranju turističkog proizvoda više dodane vrijednosti.

Maritime Center of Excellence i Turistički inovacijski klaster predstavila je Ana Odak, predsjednica Maritimnog inovacijskog klastera MARINN, te je navela maritimni sektor kao konkurentsku prednost Primorsko-goranske županije, predstavivši i projekt nove pametne marine u riječkom Porto Baroszu.

Prorektorica za digitalizaciju i razvoj Sveučilišta Rijeci prof. dr. sc. Senka Maćešić predstavila je novi projekt INNO2MARE Excellence Hubs, kojeg je okviru izuzetno kompetitivnog programa Obzor Europa, Europska komisija je u konkurenciji od preko stotinjak prijava, prihvatila i ovaj projekt za financiranje u iznosu od gotovo 5 milijuna eura. Sveučilište u Rijeci je partner na projektu koji će koordinirati Sveučilište u Ljubljani, a u kojem sudjeluje ukupno 19 organizacija iz Hrvatske, Slovenije i Belgije, s ciljem osnaživanja regionalnih inovacijskih ekosustava putem prekogranične suradnje na zajedničkoj istraživačko-inovacijskoj strategiji.

Konferenciju su zaključili Vedran Kružić, ravnatelj Regionalne razvojne agencije Primorsko-goranske županije i prorektor za strateške projekte Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Saša Zelenika istaknuvši jedinstvenu priliku u kontekstu industrijske tranzicije i sredstava na raspolaganju. Konferencija je zaključena predstavljanjem nove razvojne perspektive Primorsko-goranske županije, ali i cijeloga Sjevernoga Jadrana u kontekstu osnaživanja i apsorpcije sredstava u području znanosti i istraživanja, a u svrhu jačanja konkurentnosti, stvaranja novih radnih mjesta i podizanja standarda života na području Jadranske Hrvatske. Ova konferencija sufinancirana je iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“, odnosno Europskog fonda za regionalni razvoj, u okviru projekta „Jačanje razvojnih kapaciteta Primorsko-goranske županije“. Više informacija dostupno je na internetskim stranicama www.prigoda.hr i www.pametnaregija.hr

Skip to content