KATEGORIJE

Predstavljeni projekti UNIRI-INOVA

15.07.2022. / vijesti / inova natječaji

Na Rektoratu Sveučilišta u Rijeci u petak, 15. srpnja 2022. održano je predstavljanje ”UNIRI-INOVA” projekata. Na ”UNIRI-INOVA” natječaju za institucijsko financiranje interdisciplinarnih znanstveno-razvojnih projekata koji uključuju dionike iz gospodarstva i/ili zajednice, odobreno je financiranje 5 najbolje ocijenjenih projekata i to:

  1. Inovativna rješenja za tečnije čitanje na standardnim jezicima Europske unije za osobe s teškoćama čitanja – INOVArte
    voditeljica projekta: izv. prof. dr. sc. Mihaela Matešić, Filozofski fakultet
  • Inovativni priključak za spajanje konstrukcijskih elemenata od tankostjenih čeličnih C-profila              
    voditeljica projekta: doc. dr. sc. Paulina Krolo, Građevinski fakultet
  • Ispitivanje protumikrobnog fotodinamičkog učinka porfirina za razvoj novih metoda dezinfekcije otpadnih voda    
    voditeljica projekta: izv. prof. dr. sc. Nela Malatesti, Odjel za biotehnologiju
  • Razvoj naprednog rehabilitacijskog uređaja upotrebom metoda strojnog učenja
    voditelj projekta: doc. dr. sc. Ervin Kamenar, Tehnički fakultet
  • Izvanstanične vezikule kao dijagnostički nanoalati u translacijskoj medicini – NanoEV
    voditeljica projekta: izv. prof. dr. sc. Mladenka Malenica, Medicinski fakultet

Svi će projekti u sljedećih godinu dana će biti financirani s po 50 tisuća kuna.

Transferom znanja u zajednicu želimo izaći iz okvira zidova sveučilišta i otvoriti se zajednici. Europa potiče i daje do znanja koliko je važno raditi istraživanja koja će imati utjecaj na napredak društva. Želimo poticati projekte koji će naše hrvatsko, ali i europsko društvo činiti naprednijim. Često su prisutne brojne predrasude o tome što neko istraživanje čini vrijednim, a s veseljem pratimo trendove u Europskoj uniji, koju uz kvantitativnu valorizaciju, koja je dakako važna, uvode i neke druge, kvalitativnije pokazatelje. Trebamo poticati znanost koja će dolaziti do rješenja i rješavati konkretne probleme u društvu. Vi, voditelji ovih 5 projekata, već ste iskusni u znanstvenim istraživanjima, ali ste i pioniri ove nove linije sveučilišnih projekata, koja će, nadamo se, nastaviti razvijati se i širiti, obratila se uvodno rektorica Sveučilišta, prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija.

U ime Grada Rijeke obratio se zamjenik gradonačelnika prof. dr. sc. Goran Palčevski: U promjenama koje nam neizbježno slijede i mogućim krizama, ne opstaju uvijek najveći i najjači, nego oni koji se uspiju brzo prilagoditi. Time se vodi grad Rijeka, a čini mi se, i Sveučilište. Više je nego jasno, barem nama, a trebalo bi biti svima, da bez znanja i znanosti neće biti napretka. Ako ne budemo poticali znanje, znanost i istraživanja, nećemo moći hvatati korak s budućnošću. Uloga sveučilišta odavno više nije samo znanstvena i nastavna, nego je na leđima sveučilišta i velika društvena odgovornost. Zato su ovi projekti pun pogodak. Čestitam dobitnicima u nadi da će se ove linije projekata razvijati i da će se s Gradom Rijekom ostvarivati još više zajedničkih projekata i još čvršća partnerstva.

Prorektor za strateške projekte prof. dr. sc. Saša Zelenika pojasnio je ciljeve ovog Natječaja: Pokušavamo kroz ove projekte otvarati dvosmjeran transfer znanja, odnosno učiti jedni od drugih. Značajno je da smo kao uvjet prijave naveli visok stupanj interdisciplinarnosti: barem dva područja i tri polja znanosti, jer različite discipline moraju surađivati i nadopunjavati se. Dugo smo i pomno osmišljavali ovaj Natječaj te je tu napravljen iskorak u odnosu na ranije projektne linije. Već ostvarujemo dobru poslovnu suradnju s velikim i značajnim tvrtkama kakve su InfoBip, Ericsson Nikola Tesla, Jadran – galenski laboratorij, Lürsen i dr. te tako zajednički gradimo regionalni inovacijski ekosustav, čemu će vaši projekti zasigurno doprinijeti. Posebno nam je također drago što su voditelj 5 najboljih odabranih projekata redom mlađi znanstvenici, docenti i izvanredni profesori, pred kojima je još duga karijera. Također, valja istaći kako 4 od 5 projekata vode znanstvenice koje su, posebno posljednjih godina, postale snažna poluga razvoja Sveučilišta u Rijeci. Drago nam je što je, uz tehničke, medicinske i biotehničke inovacije, kao najbolji odabran projekt iz društvenih i humanističkih disciplina. Grad Rijeka i Sveučilište imaju pritom sličan, gotovo jednak pogled na ovu problematiku. Čestitam dobitnicima i vjerujemo da će im ovo financiranje biti dodatan poticaj za znanstvenoistraživački i inovacijski rad.

Ovim se Natječajem financiraju, odnosno sufinanciraju interdisciplinarni znanstveno-razvojni projekti znanstvenika Sveučilišta u Rijeci u suradnji i kroz umrežavanje s partnerima iz pripadajućeg inovacijskog ekosustava, a što uključuje partnere i dionike iz komplementarnih dijelova peterostruke inovacijske uzvojnice (gospodarstva, lokalne i područne (regionalne) samouprave, civilnog sektora i nevladinih udruga te šire zajednice), sve s ciljem dvosmjernog transfera znanja te posljedičnog regionalnog ekonomskog i društvenog razvoja.

Svrha Natječaja je podrška i poticaj postizanju ciljeva te kvantitativnih i kvalitativnih pokazatelja Strategije Sveučilišta za period od 2021. do 2025., ali i pokazatelja relevantnih za međunarodne sustave rangiranja sveučilišta te ciljeva Europske strategije za sveučilišta, posebice na području održivog razvoja i razvoja zelenih i digitalnih tehnologija, angažmana u zajednici te transfera znanja kao stupova društvenog povjerenja u akademske institucije.

Skip to content