KATEGORIJE

Predstavnice Sveučilišta u Tuzli posjetile Sveučilište u Rijeci

08.12.2022. / vijesti / međ. suradnja

Predstavnice Sveučilišta u Tuzli predvođene rektoricom prof. dr. sc. Nerminom Hadžigrahić posjetile su Rektorat Sveučilišta u Rijeci u četvrtak, 8. prosinca 2022. Rektorica Hadžigrahić stigla je u pratnji izv. prof. dr. sc. Vesne Bratovčić, prorektorice za međusveučilišnu suradnju, i izv. prof. dr. sc. Nerdine Mehinović, dekanice Fakulteta elektrotehnike Sveučilišta u Tuzli. Gošće iz Tuzle ugostila je rektorica prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija, a sastanku su prisustvovali svi prorektori: prorektor za znanost i umjetnost prof. dr. sc. Gordan Jelenić, prorektorica za digitalizaciju i razvoj prof. dr. sc. Senka Maćešić, prorektor za financije i poslovanje prof. dr. sc. Davor Vašiček, prorektor za strateške projekte prof. dr. sc. Saša Zelenika i prorektorica za studije, studente i osiguravanje kvalitete prof. dr. sc. Marta Žuvić.

Rektorica Hadžigrahić zahvalila je rektorici na pozivu i istaknula kako Sveučilište u Tuzli aktivno radi na daljnjem razvoju međunarodne suradnje i internacionalizaciji jačanjem aktivnosti s partnerima sa starim i novim partnerima, a naglasila je važnost uspostavljanja suradnje i s drugim institucijama s ciljem promocije Sveučilišta u Tuzli. Budući da su Sveučilište u Rijeci i Sveučilište u Tuzli još 2003. potpisali Ugovor o znanstvenoj i kulturnoj suradnji, obje rektorice složile su se da je sada pravo vrijeme za obnovu sporazuma i intenzivniju suradnju.

Iako Filozofski fakultet u Tuzli nudi čak tri strana jezika – engleski, njemački i turski – prorektorica Bratovčić istaknula je želju za daljnjim razvojem koji bi podrazumijevao uvođenje još nekih jezika (španjolski, talijanski), a spomenula je i napore koje ulažu u pokretanje studija na engleskom jeziku i online programa i programa cjeloživotnog učenja na engleskom jeziku.

Sastanak je poslužio i kao izvrsna prilika za razmjenu ideja o tome kako zadržati mlade znanstvenike koji, zajedno sa svojim obiteljima, napuštaju zemlju i regiju u potrazi za boljim uvjetima i atraktivnijim pozicijama u akademskom i/ili javnom sektoru.

Na sastanku je bilo riječi i o različitim nacionalnim obrazovnim politikama, posebno imajući u vidu da kantonalni sustav Federacije Bosne i Hercegovine omogućava kantonalnim skupštinama da, između ostalog, provode i niz nadležnosti u području obrazovanja.

Rektorica Hadžigrahić i prorektorica Bratovčić iskoristile su priliku da predstavnike Sveučilišta u Rijeci pozovu na 28. Ljetni Univerzitet Tuzla, manifestaciju koja se od 1995. godine održava svake godine s ciljem promocije kulturne razmjene i akademske izvrsnosti u području u kojem su se uveliko osjećale posljedice rata. Manifestaciju zajednički organiziraju Sveučilište u Tuzli i Kantonalna privredna komora Tuzla, a od samih početaka okuplja stručnjake i studente iz zemlje i inozemstva, stvarajući široku mrežu entuzijasta koji nastavljaju surađivati i nakon manifestacije. U 2023. godini LJUT će se održati od 29. svibnja do 1. srpnja, a centralna tema bit će obrazovanje za održivi razvoj.

Skip to content