KATEGORIJE

Predstavnici i doktorandi Sveučilišta u Pennsylvaniji posjetili Rijeku

10.07.2024. / vijesti / međ. suradnja

Delegacija Sveučilišta u Pennsylvaniji – 12 studenata doktorskog studija i njihovi voditelji – posjetila je Rektorat Sveučilišta u Rijeci u srijedu 10. srpnja, gdje su ih dočekali članovi Uprave Sveučilišta: rektorica prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija, prorektor za znanost i umjetnost prof. dr. sc. Gordan Jelenić, prorektor za strateške projekte prof. dr. sc. Saša Zelenika i prorektorica za studije, studente i osiguravanje kvalitete prof. dr. sc. Marta Žuvić.

U uvodnom dijelu susreta rektorica Prijić-Samaržija predstavila je Sveučilište u Rijeci – cilj, misiju i viziju u skladu sa Strategijom 2021.-2025. – a osvrnula se i na glavne vrijednosti koje Sveučilište u Rijeci čine pravim europskim sveučilištem budućnosti. Istaknula je važnost članstva u YUFE-u i YERUN-u te ukratko objasnila najveće suvremene izazove u europskom visokom obrazovanju, uključujući moguće scenarije za budućnost sveučilišta. Nadovezujući se na rektoričinu prezentaciju, doktorandi su kroz pitanja i odgovore naučili više o strukturi sveučilišta, studentskom zadovoljstvu i iskustvu studiranja, kvaliteti studija i najpopularnijim studijskim programima, nacionalnim i europskim okvirima visokog obrazovanja.

U pratnji studenata bili su njihovi profesori Julie Wollman (Professor of Practice) i Larry Moneta (Adjunct Professor), koordinatorica programa Laura Stern i Lucia Brajković, gostujuća predavačica pri Sveučilištu u Pennsylvaniji koja inače radi i živi u Zagrebu.

Nakon plenarne sesije doktorandi su se upoznali i s drugim djelatnicima i djelatnicama Sveučilišta u Rijeci, razgovarajući s njima podijeljeni u tri radne skupine. Prva skupina, koju su u ime Sveučilišta predstavljali prorektor Jelenić i prof. dr. sc. Igor Prpić, predstojnik Doktorske škole, razgovarala je o institucionalnom usklađivanju s hrvatskim nacionalnim ciljevima za istraživanje, razvoju radne snage i drugim prioritetima, s posebnim naglaskom na osiguravanje završetka studija. Druga skupina naglasak je stavila na studentsko zadovoljstvo i iskustvo studiranja, naglašavajući angažman u zajednici i pripremu na tržište rada, a gosti su razgovarali s prorektoricom Žuvić i djelatnicama i djelatnicima Sveučilišnog centra za studije, studente i osiguravanje kvalitete. Treća skupina razgovarala je s rektoricom i prorektorom Zelenikom o organizacijskoj i upravljačkoj strukturi riječkog sveučilišta.

Delegacija UPenn-a posjetila je Rijeku u sklopu programa doktorskog studija Higher Education Management, a radi se o grupi iznimno uspješnih profesionalaca koji su odabrali ubrzani program stjecanja doktorata (obično u 22 mjeseca). Bez obzira na svoju zahtjevnost program postoji već 23 godine i vrlo je tražen. Mnogi od studenata teže čelnim mjestima sveučilišta (rektor/predsjednik), a drugi nastoje ostvariti jednako prestižne vodeće uloge u drugim aspektima visokog obrazovanja. U središtu njihova zanimanja nalazi se sve što ste tiče rada jednog sveučilišta, a tijekom rasprava naglasak je stavljen na cjelokupno vodstvo, strukturu i upravljanje sveučilištem.

U sklopu doktorskog studija ljeto između dviju akademskih godina doktorandi obično provode u inozemstvu učeći o lokalnim sustavima visokog obrazovanja, uz posjete javnim i privatnim institucijama, vladinim i poslovnim organizacijama te drugim (ne)akademskim institucijama. Prijašnjih godina posjetili su UAE i Indiju, a prethodne generacije putovale su u Kazahstan, Englesku i druge zemlje. Za potrebe svojih doktorskih disertacija provode intervjue s domaćinima, a posljednjeg dana održavaju prezentacije o temama koje su unaprijed odabrane za putovanje.

Prije dolaska u Rijeku doktorandi su posjetili sveučilišta u Splitu i Zadru, a još će tjedan dana provesti u Zagrebu.

Skip to content