KATEGORIJE

Pregled karijera istraživača u europskom kontekstu: od neizvjesnosti do održivosti – gdje se trenutno nalazimo?

03.08.2023. / vijesti / znanstvenici

Projekt SECURE (Održive karijere za osnaživanje istraživača) nedavno je objavio dvije recenzije o trenutnom stanju u istraživačkom okruženju u Europskoj uniji. Recenzije pomno ispituju trenutne prakse u EU i nude generalni pregled kriterija s koijma se istraživači danas suočavaju u svojim karijerama.

SECURE je dvogodišnja europska inicijativa koja za cilj ima razviti nove pristupe za osnaživanje i pružanje podrške istraživačima i znanstvenicima tijekom njihovih karijera. Ovaj projekt, kojeg podržava Europska izvršna agencija za istraživanje (REA), traži načine za uspješno prevladavanje neizvjesnosti i nesigurnosti te za uvođenje modela koji će pružiti bolje šanse za karijerno napredovanje na dugoročan i održiv način. Prva dva ishoda projekta rezultat su zajedničkog rada konzorcija kojeg čini 18 partnerskih organizacija.  

Analiza stanja okvira istraživačkih karijera (State of the Art on Research Career Frameworks (RCF)) pokazuje da unatoč postojećim korisnim konceptima, nedostaje uspješna implementacija RCF-a u Europi. Pokazalo se da postoji potreba za implementacijom novih smjernica za razvoj istraživačkih karijera, a kako bi se uspješno odgovorilo na trenutne izazove. Neke od preporuka uključuju uvođenje transparentnih puteva napredovanja u karijeri, promicanje različitosti i ravnopravnosti spolova, promicanje prilika za profesionalni razvoj i obuke te stvaranje poticajne istraživačke kulture. O tome više možete pročitati ovdje.

Analiza stanja tenure track modela razvoja karijera istraživača (State of the Art on Tenure Track-Like Models (TTL)) naglašava velike međunarodne razlike u razumijevanju spomenutog modela, kao i razlike oko toga što je izvedivo, poželjno i kulturološki prihvatljivo na institucionalnoj i nacionalnoj razini. Postoji potreba za pronalaženjem jasne zajedničke definicije napredovanja, ali i zajedničke prakse za uspostavljanje dobrog tenure track modela. Budući da postoje mnoge razlike u obrazovnim sustavima i propisima u Europi, potreban je fleksibilniji pristup. Kriteriji ocjenjivanja ključni su aspekti modela napredovanja, a o ovom modelu više možete saznati ovdje.

Ranije spomenuti radovi nastavit će se razvijati u radnim paketima projekta. Objavljeni pregledi poslužit će kao smjernice za daljnji metodološki razvoj. U bliskoj budućnosti, SECURE će predložiti intervencije za karijerne puteve na nacionalnim razinama. SECURE će također provesti ispitivanja na akademskim institucijama u četiri zemlje EU-a kako bi testirao određene aspekte ranije spomenutih modela.  

Skip to content