KATEGORIJE

Odlazak velikog Erharda Buseka

15.03.2022. / vijesti / ostalo

Predsjednik Instituta za Dunavsku regiju i središnju Europu (IDM), bivši potpredsjednik Vlade Austrije te počasni profesor Sveučilišta u Rijeci dr. sc. Erhard Busek iznenada je preminuo u nedjelju, 13. ožujka 2022. u 81. godini života, objavio je IDM u ponedjeljak ujutro.

Dr. sc. Erhard Busek rođen je u Beču 1941. godine. Diplomirao je pravo na Sveučilištu u Beču, a tijekom studija služio je i kao predsjednik austrijskog Vijeća mladih. Od 1995. godine predsjednik je Instituta za Podunavlje i Srednju Europu (IDM), koji se bavi aktualnim pitanjima u vezi s Podunavljem, Srednjom i Jugoistočnom Europom kako bi se proširilo znanje o regiji i promovirali dobrosusjedski odnosi. Svoju profesionalnu karijeru započeo je kao pravni savjetnik udruge parlamentaraca Austrijske narodne stranke, a kasnije se počeo baviti i političkim pitanjima.

Bio je ministar za znanost i istraživanje, ministar obrazovanja, a kasnije je izabran za predsjednika Austrijske narodne stranke i služio je kao vicekancelar Austrije od 1991. do 1995. godine. Održao je mnoga predavanja o nacionalnim i međunarodnim pitanjima i sudjelovao na brojnim konferencijama u Austriji i inozemstvu. Tijekom svoje karijere obnašao je razne prestižne funkcije u nacionalnim i međunarodnim odborima i odborima: bio je predsjednik Sveučilišnog vijeća Medicinskog sveučilišta u Beču (MUW), predsjednik ICEUR-a u Beču, predsjednik Centra EU-Rusija, predsjednik Bečkog ekonomskog foruma (VEF) i mnogih drugih tijela.

Busek se aktivno zalagao za ulazak Hrvatske u EU, govorio o gorućim pitanjima na Zapadnom Balkanu, a na svjetskoj je sceni bio poznat kao snažan promotor Europskog foruma Alpbach, kojim je predsjedao od 2000. do 2012. godine, a kasnije bio i njegov počasni predsjednik. Bio je vatreni Europljanin koji tijekom cijeloga života nikada nije gubio vjeru u mlade ljude i njihov doprinos snažnijoj i ujedinjenoj Europi. Ostat će zapamćen kao veliki intelektualac, vizionar, borac za znanost i obrazovanje i veliki mentor i prijatelj Sveučilišta u Rijeci.

Posebno smo mu zahvalni na njegovu doprinosu razvoju i ugledu našeg Sveučilišta. Godine 2021. dodijeljeno mu je počasno zvanje Honoris professor Sveučilišta u Rijeci, i to za njegov veliki doprinos Sveučilištu koji se mjeri iznimno aktivnom suradnjom i njegovom stalnom međunarodnom promocijom. Erhard Busek bio je i član Vijeća pokrovitelja Palače Moise, a u toj je ulozi, zajedno s drugim članovima Vijeća, radio na razvoju međunarodnih partnerstava s ciljem povećanja kvalitete istraživačkoga rada Centra za napredne studije jugoistočne Europe.

Skip to content