KATEGORIJE

Preminuo prof. emerit. Špiro Milošević

20.03.2024. / vijesti / in memoriam

Professor emeritus dr. sc. Špiro Milošević, umirovljeni profesor Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci preminuo je u 94. godini. Rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija sa suradnicima i Vijeće professora emeritusa Sveučilišta u Rijeci upućuju iskrenu sućut obitelji i prijateljima s porukom kako će lik i svekoliki doprinos prof. Miloševića Sveučilištu i zajednici ostati kolegama sa Sveučilišta i Tehničkog fakulteta u trajnom sjećanju.

Špiro Milošević rođen je 1931. u Kotoru u Crnoj Gori. Po struci je je bio diplomirani inženjer strojarstva, diplomirani inženjer brodogradnje i doktor tehničkih znanosti. Diplomirao je strojarstvo na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u
Zagrebu 1955. i diplomirao brodogradnju na Strojarsko-brodograđevnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1958. Habilitacijski rad obranio je 1971. na tadašnjem Strojarskom fakultetu u Rijeci te doktorirao 1977. na Tehničkom fakultetu u Rijeci. Godine 2003. Senat mu je dodijelio počasno zvanje professora emeritusa Sveučilišta u Rijeci.

Dvadeset godina bio je zaposlen je u Brodogradilištu ”Viktor Lenac” u Rijeci na rukovodećim pozicijama. Od 1964. bio je u dvojnom radnom odnosu pa je tako radio i u nastavi na tadašnjem Strojarskom fakultetu u Rijeci, gdje je držao kolegije iz područja brodskih sustava, pogonskih strojeva i energentskih sustava. Njegova je znanstvena i stručna djelatnost usmjerena na strojarsko-brodograđevnu i procesnu industriju te na istraživanje optimizacije energentskih
postrojenja, zaštite okoliša i tehnologije brodograđevnih procesa.

Objavio je 43 znanstvena rada, 6 studija i 6 stručnih knjiga. Izradio je 28 stručnih projekata s međunarodnim recenzijama, koji su u potpunosti ili dijelom izvedeni.

Habilitacijskim radovima – projekti luksuznih jahti Evgenikon i Mirabel izabran je u zvanje docenta na Strojarskom fakultetu u Rijeci 1971. godine. Navedene jahte imaju više autorovih originalnih rješenja, koja je prihvatio Lloyd’s Register u Londonu i poslije su uvedena u propise. Njegov doktorski rad nosi naslov: ”Energetski sustavi u brodogradilištima – Prilog novog pristupa proračunu energetskih stanica, razvodnih mreža energije i tehničko-ekonomske analize energije”, a produkt je dugogodišnjeg istraživanja u
našim i inozemnim brodogradilištima.

Znanstvena djelatnost Špire Miloševića značajno je pridonijela tehničkom području energetike, posebno u razvoju brodskih pogonskih strojeva i uređaja te u ekologiji brodskih energetskih sustava. Vlastita iskustva iz dugogodišnje prakse uspješno je primjenjivao znanstvenim pristupom istraživanja u praksi.

Bio je suautor 5 udžbenika za pomorske škole i 3 autorizirane skripte za potrebe Tehničkog fakulteta. U nastavi je radio 38 godina te bio mentor na 148 diplomskih, 10 magistarskih i 5 doktorskih radova. Tijekom čitave karijere iznimno je aktivan u stručnoj djelatnosti te je izradio 234 stručna rada, od kojih mnogi imaju i međunarodnu recenziju.

Bio je autor brojnih patenata i inventivnih, inovativnih rješenja. Primjerice, nakon njegova projektantskog rješenja postalo je dopušteno da drvene jahte imaju ugrađeno čelično ojačanje. Izumio je uređaje za odvlaživanje zraka, vakuumske uređaje za usisavanje raznih tekućina i sl. Primjerice u ”Harteri”, riječkoj tvornici papira, postojao je problem tzv. pulpe – sitnih vlakana drveta što su se nakupljala u tanku. Razbijanje nakupina rješavalo se teškim manualnim radom – dlijetom i čekićem, a Špiro Milošević osmislio je uređaj koji je taj problem rješavao vakuumom.

Nagrađen je Nagradom Grada Rijeke 1986. za stvaralački rad i ostvarenja u području tehničkih znanosti. Dobiva Zahvalnicu za očuvanje i trajno promicanje ideje prof. Leopolda Sorte novim naraštajima brodograditelja u Hrvatskoj i u
svijetu 2000. Dobitnik je i Medalje rada 1970. godine te Zlatne plakete Narodnoga kazališta ”Ivan Zajc” 1986. Primio je i Priznanje za razvoj sporta (odbojke) u Rijeci 1978. Za gospodarsku je djelatnost dobio Povelju uspješnoga gospodarstvenika Hrvatske te brojna druga priznanja, zahvalnice i plakete.

Skip to content