KATEGORIJE

Prijave ze program Otvorene znanosti

10.05.2024. / vijesti / yufe

Donosimo uzbudljive vijesti za sve zaljubljenike u otvorenu znanost! Predani poticanju prakse otvorene znanosti, YUFE s ponosom predstavlja Program otvorene znanosti. Sva YUFE sveučilišta nude akademskom osoblju različite oblike infrastrukturne podrške s ciljem poticaja razmjene znanja i informacija ili uključivanja partnera iz cijele akademske zajednice, industrije, javnih tijela i grupa građana u istraživački proces.

Program je namijenjen stručnom osoblju koje pruža potporu u istraživanju i primjeni načela otvorene znanosti. Svi zainteresirani moći će razmijeniti primjere dobre prakse u podršci otvorenoj znanosti na partnerskim YUFE sveučilištima i od stručnjaka čuti ponešto o najnovijim pristupima. To je prilika za povezivanje, učenje od drugih institucija i kolega te profesionalni rast.

1. Što YUFE nudi osoblju?

YUFE Alijansa spaja zajedničku viziju deset mladih istraživačkih sveučilišta i dvaju neakademskih partnera kako bi doprinijeli konkurentnijoj, inovativnijoj i ujedinjenijoj Europi koja se suočava s europskim i globalnim izazovima.

YUFE nastoji podupirati rast i razvoj neakademskog osoblja uzimajući u obzir njihovo znanje, vještine i talente. YUFE nizom programa usmjerenih na različite skupine osoblja nastoji:

 • izgraditi i olakšati njegovanje profesionalnih i osobnih kontakata unutar YUFE Alijanse i šire
 • poboljšati prenosive i praktične vještine
 • potaknuti razmjenu iskustava i dobrih praksi među YUFE partnerima
 • olakšati poznavanje rada u drukčijem nacionalnom kontekstu u smislu kulture, pravila i propisa.

2. Što je Program otvorene znanosti?

Program se odvija kroz 3 mjeseca i uključuje 4 online sesije. Dostupna su dva mjesta po sveučilištu.

Očekivani ishodi učenja:

 • razviti dublje razumijevanje pozitivnih učinaka otvorene znanosti (npr. izgradnja zajednice, lakši kontakt s društvom)
 • učiti o praksama otvorenog pristupa i FAIR načelima na različitim sveučilištima
 • upoznati različite pristupe promicanju otvorene znanosti na sveučilištu i stvoriti ideje za promociju otvorene znanosti na vlastitom sveučilištu
 • umrežiti se s drugim stručnjacima u tom području.

3. Kome je namijenjen?

Program je namijenjen neakademskom i stručnom osoblju koje se bavi otvorenom znanošću i pruža podršku istraživačima u određenom području, npr. rezultati otvorenog istraživanja, otvoreni pristup znanstvenim informacijama, načela otvorene znanosti (FAIR načela, planovi upravljanja podatcima) i repozitoriji.

4. Sadržaj programa

Program pogledajte na poveznici.

5. Kako se prijaviti

Za svako YUFE sveučilište dostupna su dva mjesta. UNIRI će odabrati dva kandidata na temelju pristiglih prijava. Odabrani sudionici bit će obaviješteni o odluci do kraja lipnja 2024.

Prijava uključuje dva koraka:

1. Prijavite se za program putem YUFE Virtualnog Kampusa: //virtualcampus.yufe.eu/p/program/76561193665439452

 • Ako već niste, otvorite korisnički račun na Virtualnom kampusu. Nakon što stvorite račun, možete se prijaviti. Ako naiđete na tehničke probleme, molimo kontaktirajte Charlotte Simmat (simmat@vw.uni-bremen.de).
 • Pošaljite kratko motivacijsko pismo na karijere@uniri.hr. Motivacijsko pismo treba uključivati:
  • Vaše ime, odjel/fakultet i poziciju
  • Kakvo je vaše iskustvo s podrškom za otvorenu znanost?
  • S kojim se izazovima susrećete u kontekstu otvorene znanosti i kakvu korist očekujete od ovog programa?

Rok za prijave je 16. lipnja 2024.

Dodatne informacije: Za sve detaljne informacije i/ili upite obratite se lokalnoj YUFE kontakt osobi:

Skip to content