KATEGORIJE

Prijavi se na kamp ”Let’s Connect” na Učki

25.04.2022. / vijesti / studenti

Park Prirode Učka i Udruga BIOM nastavljaju sa aktivnostima obnove travnjaka te ove godine zajednički organiziraju kamp obnove travnjaka pod nazivom Let’s connect. Ove godine kamp se održava u sklopu projekta DinAlpConnect (Transboundary ecological connectivity of Alps and Dinaric Mountains).

Krški travnjaci na području Parka Prirode Učka stanište su brojnih vrsta ptica, leptira, gmazova. No, ograničavanjem i sprečavanjem prirodnih požara te napuštanjem tradicionalnog stočarstva ova dragocjena staništa postepeno se pretvaraju u šikare i šume. Cilj nam je podijeliti praktično iskustvo obnove travnjaka, a naglasak će biti i na edukativnoj komponenti kampa. Aktivnostima na kampu nadamo se podići svijest o tome da smo svi mi odgovorni za područje u kojem živimo, a sve to kroz timski rad i doprinos pozitivnim promjenama u prirodi. Uz naš tim stručnjaka studenti će steći teorijska i praktična znanja koja će im biti korisna u profesionalnom i akademskom razvoju.

Što nudimo

Sudjelovanje na kampu će vam pružiti jedinstvenu priliku boravka u prekrasnom zaštićenom području, no podrazumijeva i određene prilagodbe na specifične, pomalo robinzonske životne uvjete. Sudjelovanje u kampu je besplatno, a svim sudionicima su osigurani smještaj, hrana, prijevoz po terenu, te potrebni alati i oprema za rad. Osim direktnih konzervacijskih aktivnosti tijekom kojih ćemo uz pomoć ručnih alata uklanjati drvenastu vegetaciju, organizirati ćemo razna edukativna predavanja za sudionike te im prenijeti znanja koja će im koristiti u razvijanju poslovnih vještina. Nudimo i ugodno multikulturalno druženje u prirodi, odmor od tehnologije i gradske vreve, nova poznanstva te stjecanje znanja o zaštiti prirode i prirodnim bogatstvima Učke! Imati ćete priliku upoznati Biomov entuzijastični tim, koji osim zaposlenika čine i naši marljivi dugoročni volonteri te stažisti Europskih snaga solidarnosti!

Koga tražimo?

Tražimo studente prirodoslovnih, biotehničkih i drugih srodnih usmjerenja, buduće stručnjake na području zaštite prirode, zainteresirane za stjecanje praktičnih znanja u restauraciji travnjaka u sklopu edukativno-volonterskog kampa na području Parka prirode Učka. Broj sudionika je ograničen na 20, te ćemo sudionike kampa izabrati na temelju motivacije prijavljenih. Trajanja kampa je 10 dana i tijekom odabira kandidata prednost će imati studenti koji će sudjelovati svih 10 dana na kampu.

OSNOVNE INFORMACIJE O KAMPU

Lokacija i vrijeme održavanja kampa:

Lokacija ovogodišnjeg kampa obnove travnjaka je Podmaj, a kamp će se održati u razdoblju od 4. srpnja do 13. srpnja 2022. godine.

Uvjeti na kampu:

Spavanje u šatorima – za noćenje su vam potrebni šator, vreća za spavanje i podložak (spužva/karimat). Nekoliko je šatora postavljeno za vrijeme čitavog trajanja kampa i moguće ih je posuditi i u njima prespavati, u dogovoru s organizatorima. Ukoliko vam nedostaje neka oprema, svakako nas informirajte u *prijavnom obrascu, a mi ćemo se potruditi da vam osiguramo potrebno.

Kuhanje na logorskoj vatri i plinu – svakih se nekoliko dana kupuju zajedničke namirnice, a sve troškove hrane pokriva organizator. Od volontera se očekuje pomoć pri planiranju obroka, kuhanje i/ili pomoć pri kuhanju, prikupljanje i cijepanje drva za vatru i slično. S obzirom na to da na lokaciji nemamo hladnjak prehrana je često vegetarijanska.

Pitka voda iz plastične cisterne na lokaciji – zalihu pitke vode je potrebno racionalno koristiti. S obzirom na ograničeni volumen vode, nema dostupnog tuša.

WC u prirodi – Sastoji se od posebno odabrane livadice, lopate i „uradi sam“ stolice od grabovog drva.

Struja iz solarnih panela – samo za sitnu i nužnu električnu opremu (npr. za punjenje mobitela i fotoaparata).

Signal je slab – telefonski/internet signal postoji, ali je uglavnom prilično slab. Povremeno u potpunosti nestane te je za telefoniranje potrebna kratka šetnja uzbrdo do mjesta jačeg signala.

Dnevni raspored:

7:00-8:00 – Buđenje, doručak, priprema za dan

8:00-11:00 – Glavne radne aktivnosti – krčenje grmlja i manjih stabala, cijepanje, skupljanje i prenošenje drvnog i ostalog materijala, košnja, grabljanje, itd.

11:00-17:00 – Dnevna stanka – za vrijeme najtoplijeg dijela dana pripremamo hranu, ručamo, provodimo edukacije, učimo o prirodi oko nas, čitamo, igramo društvene igre, posjećujemo okolne planinske vrhove, obavljamo kupovinu. Ponesite sa sobom knjige, igre ili bilo što drugo uz što biste željeli provesti neke od podnevnih stanki!

17:30-19:00 – Nastavak radnih aktivnosti.

19:00 – nadalje – Večera, druženje oko logorske vatre.

Kako do kampa

Dolazak vlastitim automobilom – Ako dolazite vlastitim automobilom možete doći preko obilaznice odnosno kroz Velu Učku, jer je sjeverni dio ceste do lokacije mnogo kvalitetniji (linkovi na primjere ruta iz Pule, Rijeke i Zagreba)

Dolazak javnim prijevozom – Studente koji će doći javnim prijevozom možemo pokupiti autom u Mošćenićkoj Dragi. Molimo vas navedite u prijavi kako ćete doći te trebate li prijevoz do kampa, a organizatori kampa će vas kontaktirati oko dogovora za prijevoz.

Na pojedinim fakultetima postoji mogućnost priznavanja sudjelovanja na restauracijskom kampu kao stručne prakse te dobivanja ECTS bodova. Preporučamo da se informirate na svojim fakultetima može li se sudjelovanje na kampu priznati kao stručna praksa te za to dobiti odgovarajući broj ECTS bodova.

Ukoliko vas je zainteresirao naš volonterski kamp i želite mu se priključiti, prijavite se putem prijavnog obrasca ! Rok za prijavu je 15. svibanja, a rezultate ćemo vam javiti do 25. svibnja 2022. godine.

S dodatnim pitanjima možete se obratiti na marina.grgic@biom.hr

Vidimo se na Učki!

Skip to content