KATEGORIJE

Prof. Rafajcu nagrada za životno djelo

04.07.2019. / vijesti / znanstvenici

Professoru emeritusu Sveučilišta u Rijeci Branku Rafajcu, umirovljenom profesoru Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci dodijeljena je nagrada za životno djelo ”Ivan Filipović” za 2018. godinu. Nagrade ”Ivan Filipović” dodjeljuju se za značajna ostvarenja u odgojno-obrazovnoj djelatnosti. Svečana je dodjela održana 3. srpnja 2019. u Hrvatskom saboru.

Sveučilište u Rijeci upućuje iskrene čestitke prof. Rafajcu.

Osim prof. Rafajca, nagradu za životno djelo dobio je i Mijo Matošević, ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole u Novoj Gradišci. Dodijeljeno je i deset godišnjih nagrada pojedincima.

Nagrade je u ime Odbora za dodjelu nagrade ”Ivan Filipović“ uručila predsjednica Odbora Vesna Bedeković, a u ime Ministarstva znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Ivana Franić, pomoćnica ministrice.

Nagrada Ivan Filipović nosi ime po učitelju koji je rođen 1823. u Velikoj Kopanici, a umro 1895. u Zagrebu. Filipović je bio školski nadzornik, plodan pisac, urednik časopisa, osnivač Hrvatskoga pedagoško-književnog zbora i Saveza hrvatskih učiteljskih društava. Zbog svoga istaknutoga učiteljskog rada, zauzimanja za učiteljevu samostalnost i slobodu te slobodu narodne škole njegove su ga kolege nazvali ocem učitelja. Nagrada se dodjeljuje od 1964. godine.

Skip to content