KATEGORIJE

Prof. Ivan Đikić u Američkoj akademiji znanosti i umjetnosti

21.10.2019. / vijesti / znanstvenici

”Koje uzbuđenje! Potpisao sam se u knjigu počasti, koja datira iz 1780. Bio je ovo impresivan dan u Cambridgeu. Na ‘Danu uvođenja novih članova’ Akademije govorima, nastupima i porukama poručeno je kako postojei guruća potreba za obranom vrijednosti, slobode, pravde, ljudskih prava očuvanja prirode – vrijednosti na kojima je sazdano naše društvo, kao i da moramo biti ‘odvjetnici’ znantvenih podataka o klimatskim promjenama. Bila mi je čas prisustvovati… Sjećanja ostaju…”, objavio je na svojem LinkedIn profilu prof. Đikić prigodom prošlotjedne ceremonije.

Američka akademija znanosti i umjetnosti u travnju 2019. objavila je izbor svojih novih članova za 2019. Među njima je i prof. dr. sc. Ivan Đikić, član Međunarodnog znanstvenog savjeta Sveučilišta u Rijeci. Prošlog su tjedna u Cambridgeu tijekom Induction Weekenda u Akamediju svečano uvedeni novi članovi.

Od 1780. godine, Akademija redovito bira nove članove kako bi prepoznala izvanredna postignuća u akademskoj zajednici, umjetnosti, biznisu, filantropiji i javnim poslovima, u skladu s vizijom osnivača da njeguje svaku umjetnost i znanost koje mogu unaprijediti čovječanstvo. Članovi Akademije su svjetski vođe i predstavljaju najinovativnije mislioce u svojim područjima. Među njima je više od 250 dobitnika Nobelove i Pulitzerove nagrade.

Đikić je nakon filozofa Jürgena Habermasa drugi član s Goethe Sveučilišta koji je primio ovu veliku čast. Sveučilište u Rijeci još jednom upućuje iskrene čestitke profesoru Đikiću na ovoj velikoj časti.

Skip to content