KATEGORIJE

Prof. Kitcher primio diplomu HONORIS PROFESSOR i održao predavanje

05.06.2023. / vijesti / 50UNIRI

U AULI MAGNI na Rektoratu Sveučilišta u Rijeci u ponedjeljak, 5. lipnja 2023. održan je prijam za PROF. EMERIT. dr. sc. Philipa Kitchera, poznatog britanskog filozofa, kojem je Senat Sveučilišta u Rijeci na ovogodišnjem DIESU ACADEMICUSU dodijelio titulu počasnog profesora Sveučilišta u Rijeci – HONORIS PROFESOR. Rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija uručila je prof. Kitcher diplomu, a u nastavku je prof. Kitcher održao predavanje pod nazivom ”O napretku u znanostima i umjetnostima”.

PROF. EMERIT. Kitcher, jedan od najpoznatijih svjetskih filozofa znanosti, promišlja o tome kakva treba biti znanost i obrazovanje u demokratskom svijetu. Stav da znanosti napreduju, a umjetnosti stagniraju, vrlo je čest. Ovo je predavanje preispitalo to mišljenje, počevši od razlike između teleološkog i pragmatičnog tumačenja napretka. Pragmatičan napredak ne postiže se približavanjem cilju, već rješavanjem problema u trenutnom stanju. Na znanstveni napredak treba gledati kao na pragmatičan – kada shvatimo bit, postaje očito da znanstveni napredak ima društvene dimenzije. Društveno ugrađen pojam znanstvenog napretka tada omogućava da se paralelni koncept napretka primijeni i na umjetnost.

PROF. EMERIT. dr. sc. Philip Kitcher istaknuti je britanski filozof koji je više od 20 godina radio kao profesor na Sveučilištu Columbia, gdje mu je 2020. dodijeljena titula John Dewey PROFESSOR EMERITUS of Philosophy. U svijetu filozofije najpoznatiji je po svojim revolucionarnim idejama o obrazovanju, moralnom napretku i funkciji znanosti u demokratskim društvima.

Skip to content