KATEGORIJE

Professoru emeritusu Vidoju Vujiću državno odličje Talijanske Republike

26.09.2019. / vijesti / o sveučilištu

U ”Akvariju” na Kampusu Sveučilišta u Rijeci održana je svečanost dodjele državnog odličja Odrine della Stella d’Italia (Red zvijezde Talijanske Republike) professoru emeritusu Sveučilišta u Rijeci Vidoju Vujiću i predstavljanje monografije”Ljubav prema životu i radu”.Redom Zvijezde Talijanske Republike profesora Vujića odlikovao je talijanski predsjednik Sergio Matterella, s počasnom titulom Ufficiale (dužnosnik), a odličje je uručio generalni konzul Italije u Rijeci Nj. E. Paolo Palminteri. Monografiju su predstavili izdavač, recenzenti i sam autor. Glazbom je događanje obogatio devetogodišnji Luka Bujdo iz Opatije, pobjednik Hrvatskog natjecanja za harmoniku u kategoriji najmlađih ”Petar Pan”.

Rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija obratila se okupljenima: Profesor Vujić značajan je Riječanin, stanovnik Primorsko-goranske županije, građanin hrvatske, ali i izvan naših granica. Čitajući njegov bogat životopis, čini nam se kao da se radi o nekoliko osoba, nekoliko života… Čar 4 poslijedoktorske specijalizacije u inozemstvu, preko 450 radova, čak 18 knjiga… malo tko se može pohvaliti ovako zavidnim obrazovanjem i produkcijom. Uvijek je bio ne samo član kolektiva Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, nego i iznimno važan za cijelo Sveučilište. Tajna njegova uspjeha sigurno leži i u naslovu ove monografije. Čestitam profesoru na ovom iznimnom priznanju će danas dobiva i na ovoj vrijednoj knjizi o njegovu životu. Hvala za sve što činite za sveučilištu i širu društvenu zajednicu!”

Generalni konzul Talijanske Republike u Rijeci Nj. E. Paolo Palminteri uručio je odličje profesoru Vujiću i kazao: ”Od kada je g. Vujić na čelu Županijske komore Rijeka HGK, posebna se pozornost posvećuje međunarodnoj suradnji, a posebice suradnji s Italijom. Italija je danas važan trgovinski partner Hrvatske, a tome je doprinijelo i djelovanje prof. Vujića. Čast mi je što poznajem profesora i što surađujem s njim”.

”Vijest o dobivanju ovog priznanja iznenadila me. Predložilo me talijansko Ministarstvo vanjskih poslova i zato im posebno zahvaljujem, kao i predsjedniku Italije g. Mattarelli.”

Dekanica Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Dora Smolčić Jurdana obratila se u ime izdavača i iznijela neke osnovne podatke o Vidoju Vujiću, iz njegova bogatog životopisa: ”Rodio se 1951. godine, a 1991. obrano doktorat iz područja ekonomije. Radio je u Transjugu i Hrvatskoj gospodarskoj komori, a sve do 2017. bio u radnom odnosu na FMTU-u. Od 2008. do 2013. obnašao je funkciju zamjenika župana i župana Primorsko-goranske županije. Godine 2018. promoviran je u počasno zvanje professora emeritusa Sveučilišta u Rijeci. Prvi je u Hrvatskoj utemeljio Katedru za upravljanje znanjem. Počasni je konzul i Republike Bjelorusije”.

Urednica monografije izv. prof. dr. sc. Kristina Črnjar istaknula je kako je ovo djelo namijenjeno širokoj publici, ali posebno mladima, koji mogu u liku Vidoja Vujića pronaći inspiraciju.

Recenzentica knjige prof. emer. Ivanka Avelini Holjevac naglasila je kako je knjiga vrlo dobro strukturirana, a cijeli život autora prikazan kroz mnoštvo fotografija. Citirala je prigodno izreku: ”Praksa je bez znanosti slijepa, a znanost bez prakse jalova, a profesor Vujić to cijelim svojim životom potvrđuje”.

Recenzent knjige prof. emer. Branko Blažević osvrnuo se na snažne autobiografske elemente u knjizi koji detaljno i vjerno prikazuju i privatan život autora. Zaključio je parafrazirajući prof. dr. sc. Amira Muzura: ”Vujić ostaje jedna od boljih brendova naše Županije!”

Zaključno se sam autor zahvalio Sveučilištu u Rijeci, svojem matičnom fakultetu, Hrvatskoj gospodarskoj komori i svim suradnicima i prijateljima koji su doprinijeli izdanju ove monografije te posebno zahvalio supruzi gđi Stanki Vujić.

Skip to content