KATEGORIJE

Projekt DIOSI – primjer dobre prakse

23.06.2021. / vijesti / diosi

Projekt DIOSI (engl. Developing and Implementing hands-on training on Open Science and Open Innovation for Early Career Researchers) spomenut je kao dobar primjer u izvješću Odbora za Europski istraživački prostor i inovacije na temu evaluacije istraživanja u kontekstu otvorene znanosti i rodne ravnopravnosti.

Projekt DIOSI spominje se pri kraju izvješća, pod naslovom 6. općeg načela „Stvorite moralni krug između treninga i evaluacije”, navodeći: Kao opće načelo, istraživače treba ocjenjivati samo na temelju vještina i aktivnosti za koje su propisno osposobljeni ili im se pruža prilika za osposobljavanje. Svaka promjena u evaluaciji istraživanja – uključujući i otvorenu znanost i rodnu ravnopravnost – trebala bi stoga biti popraćena srodnim reformama u programima osposobljavanja istraživača i ocjenjivača.

Ovo izvješće svima uključenima u reforme evaluacije istraživanja pruža niz smjernica kojima je cilj poticanje otvorene znanosti i rodne ravnopravnosti. Obje teme ključne su dimenzije u provedbi novog Europskog istraživačkog prostora, a donositeljima politika, donatorima kao i istraživačima pružaju jedinstvenu priliku da kroz evaluaciju u značajnoj mjeri pregovaraju o društvenim ulogama i odgovornostima javno financiranih istraživanja, kao i da se preispita znanstveni sustav u cjelini.

Izvješće je dostupno ovdje.

Skip to content