KATEGORIJE

Projekt Innovamare proglašen Blue Championom

14.05.2024. / vijesti / eu projekti

Projekt Innovamare u kojem je kao partner sudjelovao Fakultet biotehnologije i razvoja lijekova proglašen je “Blue Championom” Europske unije! Danas je u Luxembourgu u sklopu “EIB Venture Debt & Advisory Summit” održano predstavljanje pobjednika javnog poziva Blue Champions među kojima je i DIH Innovamare. Fakultet biotehnologije i razvoja lijekova sudjelovao je kao partner na projektu Innovamare, a izv. prof. dr. sc. Petra Karanikić bila je koordinator projekta ispred Fakulteta. Fakultet također ima status člana DIH Innovamare. 

“EU Blue Champion” je inicijativa Europske komisije i Europske investicijske banke kojom se odabiru 20 inovativnih tvrtki, projekata i inicijativa za koje Europska komisija i EIB smatraju da najbolje doprinose razvoju plave ekonomije u EU. Odabranim projektima pružit će se EIB-ove savjetodavne usluge za definiranje modela financiranja projekta, razvoj poslovnog modela i stvaranje partnerstava na razini EU. Svaki projekt trebao bi pokazati potencijal za snažan doprinos misiji EU “Obnovimo naše oceane i vode” te ostvarivanje tri cilja: obnova morskih i slatkovodnih ekosustava, eliminacija onečišćenja, i dekarbonizacija plave ekonomije. 

Ključni elementi projekta Innovamare obuhvaćaju razvoj i izgradnju infrastrukture i to Centra kompetencija u morskim tehnologijama u Šibeniku i Tehnološkog parka za morske tehnologije na Sveučilištu u Zadru. Isto tako za navednu infrastrukturu je planirana nabava inovativne tehnološke opreme, uspostava testnih lokacija, razvoj i prototipiranje morskih tehnologija. Uz navedeno ključan dio projekta je i podizanje svijesti o utjecajima plave ekonomije te potrebe za digitalnom i zelenom transformacijom koje će se provoditi u suradnji s E1 Blue Acceleration Festivalom, demonstracije čišćenja s inovativnim podvodnim tehnologijama i obnova morskog ekosustava s roniocima u okviru programa E1 Blue Impact, te zapošljavanje 20 istraživača. 

Projekt ima izuzetan značaj za Hrvatsku i Jadransko-jonsku regiju, kao i za razvoj održive plave ekonomije, ključne za ostvarivanje Zelenog plana EU

Digitalni inovacijski HUB Innovamare teži postati centralno mjesto za transfer tehnologije, jačanje suradnje i povezivanja dionika na prekograničnoj i transnacionalnoj razini iz javnog, privatnog i znanstveno-istraživačkog sektora za razvoj, testiranje i validaciju morskih tehnologija s misijom održivosti Jadranskog mora. Ključni osnivači i članovi DIH-a su 6 najvećih znanstvenih i istraživačkih organizacija, 7 potpornih institucija i lokalnih i regionalnih vlasti i 4 tvrtke iz Italije i Hrvatske. DIH unutar svog ekosustava konstantno radi na osiguravanju financiranja, stvaranju prihoda za daljnja ulaganja i razvoj tehnoloških rješenja za digitalnu i zelenu transformaciju plave ekonomije.  

Digitalni Inovacijski HUB Innovamare prijavio je projekt u sklopu javnog poziva “Blue Champions”, a ovaj postignuti uspjeh je samo potvrda da sve što se radi u sklopu DIH-a ima budućnost i podršku institucija koje će nam pomoći u ostvarivanju naše misije, a to je održiva plava ekonomija. 

Zahvaljujemo svim našim partnerima, članovima DIH-a Innovamare i dionicima našeg inovacijskog ekosustava na podršci i veselimo se daljnjem razvoju naše plave zajednice! 

Više informacija o ovoj inicijativi pronađite na: www.mairos.org 

Skip to content