KATEGORIJE

Projekt riječkih znanstvenica u biltenu YERUN-a

28.02.2022. / vijesti / YERUN

U skladu s Komunikacijskim planom YERUN-a za 2022. godinu, mjesec veljača posvećen je otvorenoj znanosti i raznim inicijativama i projektima kojima članovi Mreže nastoje promicati četiri osnovna principa na kojima se temelji dijeljenje istraživačkih podataka (engl. FAIR principles). U veljačko izdanje YERUN-ova biltena uvrštena je i priča o radu znanstvenica s Fakulteta informatike i digitalnih tehnologija, izv. prof. dr. sc. Ane Meštrović i prof. dr. sc. Sande Martinčić-Ipšić.

Samo četiri mjeseca nakon prvih slučajeva zaraze koronavirusom u Hrvatskoj, profesorica Ana Meštrović pokrenula je istraživački projekt InfoCoV: Višeslojni okvir za karakterizaciju širenja informacija putem društvenih medija tijekom krize COVID-19, projekt financiran sredstvima Hrvatske zaklade za znanost, čiji je cilj praćenje online medija i društvenih mreža u Hrvatskoj tijekom pandemije. Ovaj je projekt samo djelić šireg konteksta (LangNet grupa) u kojem znanstvenici provode inicijativu otvorene znanosti kroz dijeljenje resursa i objavljivanje otvorenog pristupa.

Od 2015. pa do danas LangNet grupa objavila je 15 publikacija u časopisima (5 u Q1 i 5 u Q2), a njihov rad predstavljen je na raznim konferencijama. I Sanda Martinčić-Ipšić i Ana Meštrović imaju više od 15 godina istraživačkog iskustva u obradi prirodnog jezika, analizi društvenih mreža, strojnom i dubokom učenju i semantičkim tehnologijama.

Više o ovome projektu i sličnim hvalevrijednim inicijativama drugih članova YERUN-a pročitajte u biltenu YERUN-a.

Skip to content