KATEGORIJE

Proljetna Generalna skupština YERUN-a održana u Limericku

17.03.2023. / vijesti / YERUN

Ovogodišnja proljetna Generalna skupština YERUN-a održana je od 14. od 16. ožujka u Irskoj. Službeni početak sjednice označila je predsjednica YERUN-a i rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija, a u ime domaćina sve rektore, predstavnike sveučilišta i institucijske koordinatore pozdravila je predsjednica Sveučilišta u Limericku prof. dr. sc. Kerstin Mey.

Nakon što je na prošlogodišnjoj sjednici u Maastrichtu usvojena odluka o prihvaćanju novoga člana, Sveučilišta Nikola Kopernik u Torunu, sastanku u Limericku prvi puta prisustvovali su i predstavnici poljskog sveučilišta.

Prvoga dana trodnevnog druženja sudionici su imali priliku poslušati online predavanje koje je održao prof. dr. sc. Jamil Samli, globalni stručnjak za tercijarno obrazovanje. Do siječnja 2012. godine obnašao je funkciju koordinatora za tercijarno obrazovanje Svjetske banke, a tijekom dugogodišnje karijere njegove su usluge savjetovanja koristile brojne svjetske vlade, sveučilišta, stručne organizacije i agencije.

Čelnici sveučilišta sudjelovali su u raspravama i radionicama posvećenima budućnosti visokog obrazovanja. Naglasak je stavljen na strateški pristup novim pristupima u obrazovanju te kako izgraditi smislenu organizacijsku strukturu koja bi pomogla u stvaranju moguće ili poželjne budućnosti.

Središnji ured YERUN-a u Bruxellesu ukratko je predstavio dosadašnje aktinosti i rezultate radnih skupina, a čelnicima sveučilišta predstavljena je ideja o ulaganju u zajedničku istraživačku platformu, koju je razvio SDU (University of Southern Denmark). S obzirom na cilj širenja mreže i prihvaćanja novih članova, raspravljalo se i mogućim sveučilištima u zemljama u kojima YERUN još nije prisutan, a posebno je istaknuto i pitanje budućeg budžeta i mogućnost povećanja iznosa godišnje članarine.

Sljedeća, jesenska sjednica Generalne skupštine održat će se u listopadu 2023., a za domaćina je izabrano Sveučilište NOVA u Lisabonu.

Skip to content