KATEGORIJE

Proljetna sjednica Opće skupštine YERUN-a održana u Parizu

21.03.2024. / vijesti / YERUN

Ovogodišnja proljetna sjednica Opće skupštine YERUN-a održana je u Parizu od 19. do 21. ožujka. Sve sudionike pozdravio je domaćin, rektor Sveučilišta Pariz Dauphine (PSL) prof. dr. sc. El Mouhoub Mouhoud, a sjednicom je predsjedao novi predsjednik YERUN-a, rektor Sveučilišta Tromsø prof. dr. sc. Dag Rune Olsen. Sveučilište u Rijeci predstavljala je donedavna predsjednica YERUN-a, rektorica prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija.

Susret u Parizu bio je izvrsna prilika za predstavljanje najnovijeg člana, Sveučilišta u Tallinnu, a predstavio ga je rektor prof. dr. sc. Tõnu Viik.

Prvoga dana druženja, 20. ožujka, rektori i predsjednici sveučilišta sudjelovali su u radionici na temu upotrebe AI-a u visokoobrazovnim institucijama. Budući da Europska komisija sada pokreće brojne inicijative, a umjetna inteligencija trebala bi postati prioritet unutar Europskog istraživačkog prostora (ERA), čini se da je sada pravi trenutak za razmišljanje o tome kako bi institucije trebale odgovoriti na digitalnu transformaciju sektora. Čelnici sveučilišta raspravljali su o institucionalnim strategijama za regulaciju upotrebe AI-a, izazovima i prednostima upotrebe AI-a. Kroz raspravu su ih vodili g. Alistair Nolan, viši analitičar u Upravi OECD-a za znanost, tehnologiju i inovacije, i prof. dr. sc. Tristan Cazenave, profesor umjetne inteligencije, LAMSADE, PSL.

Druga je radionica bila posvećena raspravi o utjecaju europskih izbora na internacionalizaciju visokog obrazovanja u Europi. Europski izbori pokrenuli su političke trendove koji na scenu ponovno vraćaju nacionalističke pristupe, a to bi moglo ugroziti i osporiti strategije internacionalizacije sveučilišta u Europi i mogućnost buduće suradnje. U raspravama je istaknuta važnost sveučilišta kao institucija koje moraju predvidjeti izazove, minimizirati rizike i zagovarati očuvanje internacionalizacije u Europi.

Središnji dio trodnevnog druženja održan je u četvrtak, 21. ožujka. Čelnicima sveučilišta i koordinatorima predstavljena je ažurirana i dopunjena verzija istraživačke platforme, čiju bazu podataka sada čine informacije o 36.000 istraživača i 824.000 publikacija. Očekuje se da će srebrna verzija platforme biti dostupna u srpnju ove godine. U nastavku sjednice prihvaćeno je financijsko izvješće za 2023. godinu, a predstavljen je i financijski plan za tekuću i sljedeću godinu. Budući da YERUN sljedeće godine slavi svoju 10. godišnjicu, svim je sudionicima predstavljen koncept proslave i popratni materijal (temeljne vrijednosti i ideje, komunikacijska kampanja, publikacija, planirani veliki događaj u Bruxellesu), a najavljena je i izrada nove YERUN-ove strategije za razdoblje 2026.-2030.

U popodnevnom dijelu sastanka rektorima i koordinatorima pridružio se g. Peter Dröll iz Europske komisije (Director Prosperity, DG Research and Innovation), koji je održao online predavanje o sadašnjim politikama valorizacije istraživanja, inicijativama za zajedničko istraživanje i djelovanju EU-a u svrhu promicanja inovacija.

Čelnici sveučilišta i kooordinatori ponovno će se okupiti u listopadu, a domaćin je Sveučilište u Konstanzu, Njemačka.

Skip to content