KATEGORIJE

Promovirani inženjeri politehnike

30.04.2021. / vijesti / studenti

Danas, 30. travnja 2021. održana je online promocija 39 magistara edukacije politehnike i informatike i prvostupnika inženjera politehnike. 

Promotorica izv. prof. dr. sc. Lidija Runko Luttenberger u svojoj je pozdravnoj riječi naglasila da nas je zatekla neobična situacija izazvana problemima neodrživog načina života.  Ali sve to nas baš treba snažno motivirati da ovakav svijet mijenjamo. Da ovu situaciju ne prihvatimo kao zadanu, kao višu silu, jer je sve ovo djelo čovjeka – njegove pohlepe, nedostatka svijesti i ponajviše nedostatka znanja. Planet nam šalje u obliku sićušnog razmahanog virusa upozorenje da ne znamo upravljati situacijom, da živimo neodrživo i da moramo napraviti kvantumski skok kako bismo nešto bitno promijenili. 

Lauretima je poručila da rade na sebi i uče dalje, usavršavaju sebe i druge jer znanje nema granica. 

Model ovog, u Hrvatskoj jedinstvenog studija, tijekom kojega su studenti stjecali znanja ne samo iz svih područja tehnike, već i iz prirodnih, društvenih i humanističkih znanosti, pokazuje se najbližim modelu visokoškolskog obrazovanja kojemu će svijet trebati težiti. Paradigma dosadašnjeg monodisciplinarnog obrazovanja i načina učenja se mora mijenjati.  

Upravo se ovih dana povodom Dana planeta Zemlje na brojnim međunarodnim skupovima visoke razine se kao prvorazredni zadatak nameće staviti sustav visokoškolskog obrazovanja u funkciju postizanja svijeta bez ovakve ljudskim aktivnostima izazvane pandemije, svijet u kojem se koristi defosilizirana energija, svijet u kojem kružno gospodarstvo funkcionira u manjim zajednicama, svijet u kojem se eliminiraju industrijska onečišćenja i onečišćenja kemikalijama, svijet u kojem je zdravo živjeti i u kojem se cijeni vrijednost prirodnih bogatstava.  

Znači visokoškolsko obrazovanje koje će nas dovesti do stvarnog oživotvorenja već proklamiranih ciljeva Ujedinjenih naroda i Europske unije. Stoga je na nastavnicima i na  mladim stručnjacima da razvijaju suvremeni sustav obrazovanja utemeljen na sistemskom promišljanju na svim razinama, uključujući cjeloživotno obrazovanje. 

U magistre edukacije politehnike i informatike promovirani su Iva Bošnjak, Luka Božičević, Mislav Briševac, Filip Cindrić,  Daria Čop, Melisa Fabijančić,  Robert Fumić,  Ivan Gračanin,  Denis Koprivica,  Ružica Lončar, Marina Ljubenov,  Antonio Olajoš,  Stella Paris,  Tajana Pavić,  Josip Popčević, Matea Štefanac, Marko Šterpin, Antonio Tomašić, Luka Tomšić i Nikolina Turkalj 

U prvostupnike inženjere / prvostupnice inženjerke politehnike promovirani su: Danijel Biljman, Niko Čehić, David Dundara, Branimir Ferenčić, Helena Grgić, Dejan Kesar, Matej Krušić, Karla Labinjan, Antonio Lauš, Matej Luketić, Helena Lukić, Bernard Markovinović, Luka Miković, Dejan Radulović, Paolo Šestan, Marin Širol, Ivan Sokolić, Matej Stošić, Ana Županić. 

Skip to content
Pitaj me!
Virtualna sova URI