KATEGORIJE

Protiv rodno uvjetovanog nasilja: publikacija o izazovima integracije rodne ravnopravnosti na sveučilištima

16.06.2023. / vijesti / diversity

14. lipnja 2023. godine na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, u sklopu održavanja sjednice Vijeća za rodnu ravnopravnost Sveučilišta u Rijeci, održana je promocija publikacije Izazovi integracije rodne ravnopravnosti u sveučilišnoj zajednici: Protiv rodno uvjetovanog nasilja.

Ova publikacija nastala je kao rezultat obimnih istraživačkih poduhvata u sklopu petogodišnjeg projekta University and Gender Mainstreaming (UNIGEM) koji je 2021. godine pokrenula Transkulturna psihoscijalna obrazovna fondacija (TPO) u Sarajevu s ciljem umrežavanja sveučilišta iz okruženja, razmjene ekspertize, orodnjavanja visokog obrazovanja uspostavom mehanizama za rodnu ravnopravnost, usvajanja planova rodne ravnopravnosti, obogaćivanja nastavnih planova i programa u području rodne ravnopravnosti senzibiliziranja nastavnog kadra i studenata/ica kroz različite vidove tematskih edukacija i treninga. Sve su to razlozi zašto je uspostavljeno partnerstvo s čak 19 sveučilišta iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, s ciljem da se kroz regionalno umrežavanje, razmjenu ekspertize i iskustava unaprijedi rodna dimenzija na sveučilištima kroz brojne primjere i modele dobre prakse.

Publikacija sadrži rezultate prvog regionalnog o izazovima integracije rodne ravnopravnosti i borbe protiv rodno uvjetovanog nasilja na sveučilištima u četiri zemlje iz okruženja koje je obuhvatilo nastavno i administrativno osoblje i studentsku populaciju. Rezultati istraživanja mogu koristiti sveučilištima u kreiranju i unaprjeđenju odgovarajućih politika djelovanja, institucijskih normi i unutarnjih procedura u vezi s rodno uvjetovanim nasiljem.

Zanimljivo je da su analizom kvantitativnih i kvalitativnih podataka rezultati u publikaciji predstavljeni u obliku naučenih lekcija s kojima se u velikoj mjeri mogu poistovjetiti i najrazvijenija visoka učilišta, te koje pomažu u razumijevanju kompleksnosti ishodišta, perpetuiranja i borbe protiv nejednakosti. Neki od zaključaka odnose se na izazove neuključenosti rodnih tema u nastavi, nedovoljnu upućenost o procedurama prijave i sprječavanja prisutnog rodno uvjetovanog nasilja te postojanje kulture straha, tišine i nezamjeranja, što rezultira i nepovjerenjem u institucije. Posebno su važni zaključci o negativnom utjecaju rodno uvjetovanog nasilja na zdravlje, blagostanje i karijere i žena i muškaraca, osobito imajući u vidu nasilje i diskriminaciju koji su usmjereni prema ranjivim skupinama kao što su etničke i rodne manjine, osobe iz LGBTIAQ+ zajednice i osobe s invaliditetom. Osim toga, rodno uvjetovano nasilje košta, a zdravstveni i ekonomski troškovi rodno uvjetovanog nasilja mogu se značajno umanjiti ako se ovaj vid nasilja sprječava.

Na promociji su iz perspektive svojih znanstvenih područja te ekspertnog i društvenog angažmana govorili doc. dr. sc. Brigita Miloš s Odsjeka za kulturalne studije Filozofskoga fakulteta u Rijeci, doc. dr. sc. Nebojša Zelič s Odsjeka za filozofiju Filozofskoga fakulteta u Rijeci) te doc. dr. sc. Zilka Spahić Šiljak, voditeljica Transkulturne psihoscijalne obrazovne fondacije u Sarajevu i akademska direktorica Univerzitetskog gender resursnog centra Univerziteta u Sarajevu, uz moderiranje Darie Glavan Šćulac, Povjerenice za različitost Sveučilišta u Rijeci i koordinatorice UNIGEM projekta za Sveučilište u Rijeci.

Promociji publikacije nazočili su članovi i članice Vijeća za rodnu ravnopravnost Sveučilišta u Rijeci, dr. sc. Jadranka Rebeka Anić s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar te drugi sudionici sa Sveučilišta u Rijeci i iz zajednice, a istog je dana održan i razgovor s rektoricom prof. dr. sc. Snježanom Prijić – Samaržija. 

Urednice publikacije su profesorice Zilka Spahić Šiljak, Jasna Kovačević i Jasmina Husanović, a dostupna je i putem poveznice

Promocija je dio aktivnosti Sveučilišta u Rijeci kao podržavajućeg partnera u projektu UNIGEM (Uvođenje rodno osviještenih politika u visoko obrazovanje) koji koordinira TPO fondacija iz Sarajeva, uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Skip to content