KATEGORIJE

Putujuća klimatska akcija

21.06.2024. / vijesti / znanstvenici

Fakultet za Fiziku ugostio je putujuću klimatsku akciju Centra za promociju nauke (CPN) iz Beograda 19. i 20. lipnja. Događaj se odvio u sklopu projekta »Climateurope2« (https://climateurope2.eu/) koji promovira klimatske servise diljem regije. U sklopu programa Fakultet i CPN predstavili su Klimatsku kapsulu (https://int.cpn.edu.rs/en/klimatska-kapsula/)  koja posjetioce odvodi u 2057. godinu i prikazuje scenarije u budućnosti ukoliko se ništa ne poduzme u vezi s klimatskim promjenama.

Također putujuću klimatsku akciju poporatili su događaji klimatske poezije u pubu Dnevni boravak i umjetničko-znanstveni rad MIL3NA. Na Fakultetu je održan klimatski panel pod nazivom “Adaptacija na klimu: lokalni problemi i inovativna rješenja” na temu lokalnih i regionalnih problema i nalaženja inovativnih rješenja radi bolje adaptacije na klimatske promjene, koji je okupio 40 uzvanika.

Na događanju su izlagali stručnjaci: dr. Vladimir Đurdjević (Univerzitet u Beogradu), dr. Maja Telišman Prtenjak (PMF), dr. Irena Ciglenečki (IRB), dr. Ivica Vilibić (IRB), dr. Natalija Dunić (IZOR), dr. Diana Mance (FIZRI), dr. Davor Mance (EFRI), dr. Andreina Belušić Vozila (FIZRI), dr. Boris Mifka (FIZRI), Lidija Srnec (DHMZ), Dobrivoje Lale Erić (CPN) i dr. Marjana Brkić (CPN).

Skip to content