KATEGORIJE

QS rang ljestvica: Sveučilište u Rijeci u društvu 1000 najboljih svjetskih sveučilišta

10.06.2020. / vijesti / o sveučilištu

Sveučilište u Rijeci po prvi je puta uvršteno na jednu od najcjenjenijih rang ljestvica svjetskih sveučilišta, QS World University Rankings, ušavši tako među 4,5 – 5,5 posto najboljih sveučilišta u svijetu. 

QS World University Rankings godišnja je publikacija u kojoj se sveučilišta rangiraju prema kvaliteti. Ljestvica sadržava 1000 najboljih sveučilišta iz cijeloga svijeta, a od hrvatskih sveučilišta na QS ljestvici, Sveučilište u Rijeci rangirano je u grupi od 801 do 1000 svjetskih sveučilišta za 2021., zajedno sa Sveučilištem u Zagrebu. 

Nakon što je Sveučilište u Rijeci nedavno uvršteno u još jedan prestižan sustav rangiranja, čime je ušlo u krug od 4 posto najboljih svjetskih sveučilišta, onu  Clarivate Analyticsa “Round University Ranking” (RUR) na koju ulaze samo najbolja svjetska sveučilišta (i trenutačno se nalazi na 705. mjestu na ljestvici od 829 sveučilišta), sada je u svijetu visokog obrazovanja prestižni QS World University Rankings prepoznao Sveučilište u Rijeci kao jedno od najkvalitetnijih, uvrstivši ga na svoj popis najboljih 1000, koju pak predvode impozantna imena iz svijeta visokog obrazovanja. Prvih deset mjesta otvara Massachusets Institute of Technology (MIT), a zatim redom slijede Stanford University, Harvard University, California Institute of Technology (Caltech), University of Oxford, ETH Zurich ( Swiss Federal Institute of Technology),  University of Cambridge, Imperial College London, University of Chicago i UCL (University College London). 

S obzirom na to da u cijelom svijetu djeluje ukupno oko 18 000 sveučilišta, već je samo uvrštenje na listu najboljih 1000 svjetskih sveučilišta izuzetno priznanje i potvrda kvalitete rada svih djelatnika Sveučilišta u Rijeci, a čime su postignuti ciljevi postavljeni u mandatu rektorice prof. dr. sc. Snježane Prijić-Samaržija i njezinog tima. Kontinuirani iskoraci u razvoju institucijskih politika s vidljivim rezultatima na području unaprjeđenja kvalitete visokog obrazovanja, istraživanja, internacionalizacije, suradnje s gospodarstvom i doprinosa zajednici prepoznati su i prilikom evaluacije ukupne kvalitete u svjetskim okvirima.

Skip to content