KATEGORIJE

Radionice za znanstvenike / Znanost i mediji: Kako kvalitetno komunicirati s medijima i prenositi stručni sadržaj široj javnosti

31.10.2023. / vijesti / znanstvenici

Na Sveučilištu u Rijeci održat će se dvije radionice Znanost i mediji na temu kako kvalitetno komunicirati s medijima i prenositi stručni sadržaj široj javnosti, koje vodi znanstvena novinarka Vedrana Simičević. Radionice su namijenjene znanstvenicima UNIRI. Prva koja je prilagođena području prirodnih i tehničkih znanosti održava se 3. studenog na Građevinskom fakultetu u Rijeci od 11 do 15 sati i za nju je ostalo još nekoliko slobodnih mjesta. Druga radionica, prilagođena području društvenih i humanističkih znanosti, održati će se 15. studenog 2023. na Pravnom fakultetu u Rijeci od 10 do 14 sati, a za nju se prijave primaju do 10. studenog 2023. Radionice su besplatne, a prijave je potrebno slati na e-mail adresu vedrana.simicevic@gmail.com s naznakom Prijava na radionicu Znanost i mediji.

Na radionici će, s naglaskom na praktične savjete, biti obrađivane teme o poziciji znanosti u medijima, kako mediji funkcioniraju i što javnost i novinare zanima o znanosti, zbog čega se događaju pogrešne interpretacije i kako ih prevenirati, te kako učinkovitije komunicirati s novinarima i nastupati u medijima. Na praktičnim primjerima polaznici će dobiti uvid kako na zanimljiv i angažiran način prenijeti znanstveni sadržaj široj javnosti i boriti se protiv dezinformacija.

Vedrana Simičević, autorica radionica: dugogodišnja je novinarka i urednica s diplomom iz psihologije. Specijalizirana je za teme iz znanosti, tehnologije i zaštite okoliša, te istraživačko novinarstvo. Dvadesetak godina je kao novinarka i urednica radila u Novom listu, dok posljednjih pet godina objavljuje tekstove u stranim medijima uključujući National Geographic, BBC, Science, New Scientist i Physics Today. Od 2019. godine surađuje sa Sveučilištem u Rijeci kao vanjska suradnica za pitanja znanstvene komunikacije. Organizirala je više radionica iz znanstvene komunikacije i autorica je kratkog priručnika Znanost i mediji u izdanju Sveučilišta u Rijeci.

Skip to content