KATEGORIJE

Radni sastanak s predstavnicima Francuskog veleposlanstva

29.06.2022. / vijesti / međ. suradnja

Estelle Marie Victorine Halimi, savjetnica za kulturu u Veleposlanstvu Francuske Republike u RH, i Benoît Le Devedec, ataše za jezičnu i obrazovnu suradnju u Francuskom institutu u Zagrebu, posjetili su Rektorat Sveučilišta u Rijeci u utorak, 28. lipnja 2022., gdje ih je ugostila rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija. Gosti su stigli u pratnji gđe Jasne Bas, atašea za znanstvenu i sveučilišnu suradnju u Francuskom institutu, stalne gošće Sveučilišta i važne spone s francuskim institucijama.

Uvaženi gosti Sveučilište su posjetili nakon susreta s rektoricom krajem svibnja u Francuskoj rezidenciji, gdje je na poziv veleposlanika Nj. E. g. Gaëla Françoisa Veyssierea održan radni sastanak na temu prvih zaključaka o ustroju europskih sveučilišta u RH, a u sklopu francuskog predsjedanja Vijećem Europske unije. Nadovezujući se na rasprave na tom sastanku, savjetnicu Halimi zanimalo je koliko Sveučilište u Rijeci surađuje s francuskim sveučilištima i koliki je uopće interes za učenje francuskog jezika.

Posljednih nekoliko godina, istaknula je rektorica, sveučilišta sve više surađuju s francuskim institucijama, što je logičan razvoj događaja nakon ulaska Sveučilišta u mreže AUF i YERUN, ali i posljedica Brexita.

Rektorica Prijić-Samaržija upoznala je gđu Halimi i s tijelima Sveučilišta u Rijeci čiji su članovi i francuski dužnosnici. Tako je g. Jean-Christophe Peaucelle, savjetnik za vjerska pitanja u Ministarstvu Europe i vanjskih poslova, član Intersektorskog vijeća Sveučilišta u Rijeci za međureligijski dijalog i diplomaciju, dok su bivši francuski veleposlanici u Hrvatskoj, bračni par Corinne i Philippe Meunier, te bivši ravntelj Francuskog instituta Guillaume Colin počasni članovi Intersektorskog vijeća za suradnju s Francuskom Republikom.

Budući da je Intersektorsko vijeće za suradnju s Francuskom Republikom osnovano krajem 2018., nije bilo puno aktivnosti, a one postojeće naglo su prekinute zbog pandemije, pojavila se ideja o „oživljavanju” Vijeća i ponovnom okupljanju članova.

Članovi misije u Rijeci su boravili u povodu posjete Francuskoj alijansi, a posjetili su i francuske studente na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu.

Skip to content