KATEGORIJE

Radni sastanak s predstavnicima Sveučilišta u Ljubljani

23.12.2021. / vijesti / međ. suradnja

Prof. dr. sc. Boštjan Markoli, prorektor za internacionalizaciju Sveučilišta u Ljubljani, i gđa Katja Cerar, voditeljica Ureda za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Ljubljani, posjetili su Rektorat Sveučilišta u Rijeci u četvrtak, 23. prosinca 2021. Na Rektoratu ih je ugostila rektorica prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija uz izv. prof. dr. sc. Sanju Bojanić, izvršnu direktoricu Centra za napredne studije jugoistočne Europe, i direktora Centra prof. dr. sc. Petra Bojanića. Budući da je na sastanku bilo riječi o suradnji triju sveučilišta iz triju država iz regije – Slovenije, Hrvatske i Srbije – sastanku je prisustvovala i dr. sc. Gazela Pudar Draško s Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Sveučilišta u Beogradu.

Prorektor Markoli i rektorica Prijić-Samaržija složili su se oko važnosti umrežavanja i uključivanja u europske mreže sveučilišta, čime sveučilišta s područja jugoistočne Europe i zapadnog Balkana jačaju svoj položaj u Europi. Dok je naše Sveučilište član YUFE mreže, Sveučilište u Ljubljani član je Eutopije, saveza koji okuplja 10 sveučilišta koja zajedno rade na izgradnji novog akademskog modela koji odražava otvorenu i ujedinjenu Europu, poštujući građane i okoliš.

Osim toga, Sveučilište u Rijeci i Sveučilište u Ljubljani članovi su Rektorskog foruma jugoistočne Europe i zapadnog Balkana, stoga postoji temelj za međusobnu suradnju, ali i za zajedničke aktivnosti u suradnji sa sveučilištima iz regije. Kako bi se dogovorili okviri suradnje, dogovoren je ponovni susret kojemu će prisustvovati i rektor Sveučilišta u Beogradu, prof. dr. sc. Vladan Đokić.

Kako je rektorica ove godine preuzela dužnost predsjednice Rektorskog zbora RH, osvrnula se na nedavno održanu povijesnu sjednicu Rektorskog zbora Republike Hrvatske i Rektorskog zbora/Konferencije Bosne i Hercegovine. Tom je prigodom potpisan Sporazum o razumijevanju i suradnji koji naglašava međusobnu suradnju u otklanjanju prepreka u pristupu visokom obrazovanju.

Rektorica Prijić-Samaržija naglasila je da je suradnja s Ljubljanom od velike važnosti, prvenstveno zbog geografskog položaja i zajedničkih interesa, ali i zbog toga što se Sveučilište u Ljubljani smatra „ulaznom točkom” za područje zapadnog Balkana. Zajednički je stav da sveučilišta u regiji moraju više koristiti europske fondove i prijavljivati zajedničke projekte koji pridonose razvoju suradnje i internacionalizaciji.

Izv. prof. dr. sc. Sanja Bojanić ukratko je predstavila rad i aktivnosti Centra za napredne studije jugoistočne Europe (CAS-SEE), objašnjavajući da je Centar zamišljen kao hub za sva najbliža sveučilišta u kojemu se odvijaju zajedničke aktivnosti i projekti, ljetne škole i brojne radionice. Zbog sličnog načina rada, strukture i zajedničkih interesa moguće je uspostaviti suradnju s dubrovačkim IUC-om.

Budući da su i Hrvatska i Slovenija predsjedale Vijećem EU-a – Hrvatska u prvoj polovici 2020., a Slovenija u drugoj polovici 2021. godine – na sastanku se raspravljalo o iskustvima i o tome koliko su predsjedništva ispunila ciljeve istaknute u programu, posebno naglašavajući akademski sektor i dodatne prilike za mlade.

Skip to content