KATEGORIJE

Radni sastanak s veleposlanikom Demcsákom

16.07.2020. / vijesti / međ. suradnja

Nj. E. dr. Csaba Demcsák, veleposlanik Mađarske u Republici Hrvatskoj, posjetio je Rektorat Sveučilišta u Rijeci u četvrtak, 16. srpnja 2020., a u njegovoj pratnji bio je g. János Dezső, savjetnik i ravnatelj Mađarskog instituta u Zagrebu, Kulturnog odjela Veleposlanstva Mađarske.

Uvažene goste dočekali su rektorica prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija i prof. dr. sc. Alen Ružić, dr. med., ravnatelj KBC-a Rijeka, zajedno s prof. dr. sc. Peterom Hegyijem, voditeljem Centra za translacijsku medicinu Sveučilišta u Pečuhu, koji u Rijeci boravi od 11. do 18. srpnja.

Na sastanku je bilo riječi o daljnjoj suradnji između Sveučilišta u Rijeci i Sveučilišta u Pečuhu u području biomedicine, s posebnim naglaskom na translacijsku medicinu, osnivanje zajedničkog istraživačkog centra, internacionalizaciju, cirkulaciju ljudi i razmjenu znanja.

Novi ravnatelj KBC-a prof. dr. sc. Ružić naglasio je osnivanje sveučilišne bolnice kao jedan od važnijih strateških ciljeva, čime bi se omogućila kvalitetnija organizacija i provođenje nastave, a ta je potreba prepoznata i u novoj Strategiji Sveučilišta u Rijeci.

Prof. dr. sc. Hegyi istaknuo je važnost obrazovanja i internacionalizacije, a posebno mobilnosti i razmjene znanja jer bez toga nema prostora za napredak i razvoj kompetitivnosti. 

S obzirom na brojne nedostatke i sadašnja restriktivna pravila razmjene (npr. Erasmus), rektorica Prijić-Samaržija i veleposlanik Demcsák složili su se da je potrebno uvesti novi model razmjene osoblja, studenata i znanstvenika, koji će pridonijeti internacionalizaciji i omogućiti bolje obrazovanje i razmjenu ideja i znanja.

Skip to content
Virtualna sova UNIRI