KATEGORIJE

Rasprava dionika o provedbi Plana rodne ravnopravnosti

04.06.2021. / vijesti / SPEAR

U organizaciji Sveučilišta u Rijeci u srijedu, 2. lipnja 2021. godine u online okruženju održana je rasprava dionika o provedbi Plana rodne ravnopravnosti Sveučilišta u Rijeci kojeg je u svibnju 2021. godine usvojio Senat Sveučilišta u Rijeci. 

Rasprava je organizirana u sklopu provedbe projekta SPEAR (Supporting and Implementing Plans for Gender Equality in Academia and Research) koji je financiran sredstvima programa Europske unije Obzor 2020., strateškog prioriteta „Znanost s društvom i za društvo“. 

Uz moderiranje prof. dr. sc. Sanje Barić s Pravnog fakulteta u Rijeci, pomoćnice rektorice za institucijske kapacitete i politike i članica UNIRI SPEAR tima, uvodne riječi održale su rektorica prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, dipl. iur. te Liv Baisner Peterson, koordinatorica SPEAR projekta, nakon kojih je uslijedila sadržajna rasprava pozvanih sudionika – predstavnika dionika na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini, akademske zajednice, civilnog sektora i Sveučilišta u Rijeci. U raspravi su sudjelovali i predstavnici inozemnih sveučilišta i instituta, partnera u projektu SPEAR, u okviru kojeg je izrađen i sveučilišni Plan rodne ravnopravnosti.

Cilj je rasprave bio pružiti priliku sudionicima da predstave svoja djelovanja, podijele svoje perspektive i razmijene mišljenja o mogućim zajedničkim inicijativama u području rodne ravnopravnosti u akademskoj, ali i široj zajednici. Također, kao prvo sveučilište u Hrvatskoj koje je donijelo Plan rodne ravnopravnosti, ali i koje čini važne iskorake u području seksualnog uzmeniravanja u akademskom prostoru te edukacije o rodnim temama, Sveučilište u Rijeci je prepoznato kao primjer dobre prakse u području rodne ravnopravnosti u nacionalnom, kontekstu, a i šire. 

Rasprava je otvorila brojne važne i aktualne teme kao što su razumijevanje rodne ravnopravnosti, postojanje rodno razvrstanih kvantitativnih podataka i kvalitativnih analiza, pitanja rodno osjetljivog jezika u praksi, djelovanje sveučilišta koje je informirano u području trauma, rodna ravnopravnost u STEM i humanističkim područjima i dr.

U suradnji s našim dionicima, veselimo se daljnjim aktivnostima u provedbi naših mjera s ciljem unaprijeđenja rodne ravnopravnosti na našem Sveučilištu.

Program događanja možete pogledati ovdje.

Skip to content