KATEGORIJE

Razvijaj vještine koje nisu dio redovnog studija

22.09.2022. / vijesti / yufe

10 mladih sveučilišta Europe surađuje kako bi studentima ponudili mogućnosti koje nadilaze njihove dosadašnje studijske programe. Na ovaj način pruža im se prilika da nauče nove vještine, jezike i da se razvijaju na osobnoj razini. Sve ovo studenti mogu kombinirati u YUFE programu, ovisno o vlastitim interesima. Beatrice Carniato bila je dio grupe koja je sudjelovala u YUFE pilot projektu. Ona se nada da će nastaviti iskorištavati benefite koje YUFE studentsko putovanje pruža.  

Student/ica si jednog od partnerskih sveučilišta i želiš se priključiti YUFE putovanju? Registriraj se za online Otvoreni dan 11. listopada 2022. i saznaj što sve YUFE pruža i koje su ti mogućnosti.  

Beatrice je iz Italije. Nije joj nepoznato studiranje u međunarodnom okruženju. Štoviše, zadnju godine srednje škole provela je u Oregonu, SAD. Nakon toga upisala je Sveučilište u Essexu, UK. Trenutno je na zadnjoj godini preddiplomskog studija filozofije, politike i ekonomije te ima velike planove za budućnost.: “Za mene je sve počelo s emailom koji sam dobila od svog odsjeka 2020. godine. Sada se nadam da ću sudjelovati u što više YUFE aktivnosti, a u budućnosti možda i upisati YUFE doktorat”.

Beatrice najveću prednost YUFE ponude vidi u mogućnosti razvijanja profesionalnih vještina: “Profesionalne vještine koje možeš razvijati veliki su plus, jednostavno te vještine ne možeš uvijek steći kroz standardni studijski program”.

Vjerojatno prva koja se pridružila

Beatrice je proučila što YUFE nudi i odmah se odlučila prijaviti: “Studiranje na različitim sveučilištima, veća ponuda kolegija, razvijanje vještina: sve je to besplatno! Kada sam se tek prijavila bilo je na raspolaganju samo 10 mjesta po sveučilištu. Čim su se prijave otvorile, konstantno sam pritiskala gumb za prijavu. Vjerojatno sam bila jedna od prvih koja se pridružila YUFE putovanju.” Jedan od razloga zašto se Beatrice toliko željela pridružiti jesu njezini različiti interesi koji nisu uvijek direktno povezani sa studijem: “Veoma me zanimaju poduzetništvo i zakonodavstvo. Jedan od kolegija koje sam slušala bio je o dekolonizaciji. Imali smo odlične gostujuće predavače iz cijelog svijeta. O tom kolegiju pričam i dan danas. To je vjerojatno i najbolje iskustvo dosadašnjeg studiranja”.

Cijeli proces prijave bio je izrazito jednostavan, kaže Beatrice: “Trebalo je ispuniti samo jedan obrazac za cijeli semestar. Također, veoma se lako može stupiti u kontakt s YUFE ljudima. Ako trebaš i napraviti neku promjenu u svom programu, doista ti veoma brzo pomognu.”  

Iznimno dobro za tvoj životopis

U narednim godinama, Beatrice se nada da će isprobati i druge aspekte programa “Svakako ću nastaviti YUFE studentsko putovanje. Nadam se da ću moći studirati u Maastrichtu ili Antwerpu. Razmišljajući i o malo daljoj budućnosti, voljela bi završiti i  doktorski studij kroz YUFE i imati mogućnost dublje raditi na istraživanju Europskog identiteta i zajednice”. Potiče I druge studente da se prijave za YUFE programe: “Nedavno sam rekla prijateljici da se jednostavno mora prijaviti. Prednosti su nevjerojatne: stjecanje vještina, biranje kolegija s drugih sveučilišta i odlazak na drugo sveučilište, ukoliko to želiš.”. Za Beatrice se ne radi samo o tome da poslodavcima pokaže da je razvila određene vještine. Najviše je uzbuđena zbog mogućnosti koje običan studij ne pruža. “To je radno iskustvo, ali nije nužno radno. Sudjelovanje u think tankovima, savjetodavna uloga ili kreiranje fokus grupa. Stvari koje najčešće ne radite tijekom redovitog studija, ali su od nevjerojatne važnosti za moj razvoj”.

Ona zaključuje ističući vrijednost kontakta sa studentima i profesorima iz cijele Europe: “Željela bih ostati u kontaktu i sa studentima i s profesorima. Ne samo profesionalno, već i na ljudskoj razini.”

Skip to content