KATEGORIJE

Rektor Zeqiri posjetio Sveučilište u Rijeci

24.06.2024. / vijesti / međ. suradnja

Prof. dr. sc. Izet Zeqiri, rektor Sveučilišta ”Majka Tereza” u Skopju, posjetio je Rektorat Sveučilišta u Rijeci 24. lipnja 2024., gdje ga je ugostila rektorica prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, zajedno s dekanom Tehničkog fakulteta u Rijeci, prof. dr. sc. Ladom Kranjčevićem.

Potaknuti sve izraženijim padom broja studenata u ovom dijelu Europe, sugovornici su se dotaknuli sličnosti i razlika u visokoobrazovnim sustavima. Uspoređujući makedonski i hrvatski obrazovni sustav, rektor Zeqiri naglasio je kako dramatičan pad broja studenata – posebno u Makedoniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini – negativno utječe i na financije jer manji broj studenata znači i manje prihode od upisnina. Kao jedan od problema istaknuo je i puno veći broj profesora naspram studenata, što znači da mnogi profesori ne uspijevaju ispuniti svoju propisanu normu. No, prema riječima rektora, Sveučilište ”Majka Tereza” u Skopju pravo je multietničko sveučilište koje vrlo uspješno spaja studente iz Srbije (južni dio), Kosova i Makedonije.

Rektor Zeqiri i rektorica Prijić Samaržija razgovarali su i o razlikama u izboru rektora. Dok je riječko sveučilište u tom pogledu vrlo demokratično, makedonska su sveučilišta preuzela slovenski sustav izbora rektora, pri čemu rektora biraju svi profesori na temelju postavljenih kriterija. Na sastanku je bilo riječi i o razlikama između javnih i privatnih sveučilišta, a razgovarali su i o problemu priznavanja i vrednovanja inozemnih obrazovnih kvalifikacija.

Kada je 2022. stupio na dužnost rektora, profesor Zeqiri osnovao je Centar za osiguranje kvalitete kojemu je cilj pratiti kvalitetu nastave, zadovoljstvo studenata, ali i same nastavnike i njihov rad. Rektor Zeqiri prvi je uveo i proces kojim nastavnici ocjenjuju svoje kolege (peer review), pri čemu se u obzir uzimaju nastavni plan i program, planirane aktivnosti u sklopu kolegija (kako za nastavnike tako i za studente), kvaliteta nastave, ali i postignuća na kraju akademske godine. Tijekom mandata želja mu je implementirati i dualno obrazovanje (po njemačkome modelu).

Potaknuti zajedničkom željom za suradnjom ​​u područjima od zajedničkog interesa, rektorica Prijić Samaržija i rektor Zeqiri potpisali su Memorandum o razumijevanju koji predstavlja temelj za konkretnije oblike suradnje na zajedničkim projektima i inicijativama, promociju izravnih kontakata i suradnju među svim članovima akademske zajednice.

Tijekom boravka u Rijeci rektor Zeqiri posjetit će i Tehnički fakultet, gdje će ga u sklopu Erasmus+ razmjene ponovno ugostiti dekan Kranjčević i doc. dr. sc. Matej Fonović, Erasmus koordinator Tehničkoga fakulteta.

Skip to content