KATEGORIJE

Rektorica Prijić Samaržija boravila u Irskoj

01.07.2019. / vijesti / međ. suradnja

Rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, predstavnici Rijeke 2020. – Europske prijestolnice kulture i službeno izaslanstvo iz Hrvatske: gradonačelnik Rijeke mr. sc. Vojko Obersnel, predsjednik Gradskog vijeća Rijeke Andrej Poropat, na poziv Veleposlanstva Republike Hrvatske u Irskoj boravili su od 25. do 30 lipnja u Dublinu i Galwayju u sklopu Dan državnosti Republike Hrvatske.

Rektorica Prijić Samaržija sudjelovala je u službenom posjetu Irskoj, gradova Dublin i Galway, na poziv Veleposlanstva Republike Hrvatske i NJ. E. Ivana Mašine. U sklopu posjeta rektorica je sudjelovala u proslavi Dana državnosti u Irskoj, koja je održana je u 25. lipnja u Muzeju irske emigracije u Dublinu. U sklopu posjeta rektorica je održala sastanke s predstavnicima Dublin City University i predstavnicima Nacionalnog Sveučilišta Irske u Galwayju.

Delegacija je također održala sastanke s predstavnicima državnih tijela i gradonačelnicima gradova. U Auli Maximi Nacionalnog sveučilišta u Galwayju održana je i proslava Dana državnosti Republike Hrvatske te dva predstavljanja dvije Europske prijestolnice kulture 2020. godine – Rijeke i irskog Galwayja.

U sklopu posjeta otvorena je izložba ”Laval Nugent – ratnik i kolekcionar”, što je ujedno i dokaz da Irsku i Hrvatsku, Rijeku i Galway, ne ujedinjuje samo titula Europske prijestolnice kulture, već i život i djelo važne povijesne ličnosti za obje zemlje – najutjecajnijeg Irca u Hrvatskoj Lavala Nugenta.

Važna vojna osoba, ugledni vojnik, kulturni diplomat i strastveni ljubitelj arheoloških istraživanja; sakupljač povijesti, s vizijom stvaranja i vrednovanja umjetnosti, kulture, povijesti, raznolikosti i, prije svega, kreator nasljeđa, rečeno je, između ostalog, o austrijskom feldmaršalu irskog porijekla Lavalu Nugentu na svečanosti otvorenja izložbe “Laval Nugent – ratnik i kolekcionar” u knjižnici James Hardiman, čiji je domaćin Nacionalno sveučilište Irske u Galway.

Izložbu su službeno otvorili Ciaran O’Hogartaigh, predsjednik Nacionalnog sveučilišta u Galwayju, rektorica riječkog Sveučilišta Snježana Prijić Samaržija, gradonačelnik Galwayja Mike Cubbard, hrvatski veleposlanik u Irskoj Ivan Mašina i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Skip to content