KATEGORIJE

Rektorica Prijić Samaržija nova predsjednica Rektorskog foruma jugoistočne Europe

06.09.2023. / vijesti / međ. suradnja

U sklopu obilježavanja 50. obljetnice osnutka Sveučilišta u Rijeci na Rektoratu Sveučilišta tijekom ponedjeljka i utorka, 4. i 5. rujna 2023. održan je 7. Rektorski forum jugoistočne Europe i zapadnog Balkana. Rektorski forum okuplja sveučilišta iz regije, a posvećen je unaprjeđenju suradnje među sveučilištima i jačanju glasa akademskih institucija u ovom dijelu Europe. To je jedna od inicijativa koja su proizašle iz Berlinskog procesa, ideje za bolju integraciju jugoistočne Europe. Rektorski forum posvećen je promicanju europskih politika u znanosti i visokom obrazovanju, razmjeni dobrih praksi, jačanju suradnje na zajedničkim projektima. Sedmi po redu Rektorski forum održan je kao dvodnevna konferencija posvećena sadašnjim izazovima s kojima se jugoistočna Europa suočava, a ugostio je više od 70 predstavnika sveučilišta iz regije, uključujući rektore, prorektore i izaslanike sveučilišta:

prof. dr. sc. Zdravko Kačič, rektor Sveučilišta u Mariboru
prof. dr. sc. Gregor Majdič, rektor Sveučilišta u Ljubljani
prof. dr. sc. Ludvik Toplak, rektor Sveučilišta Alma Mater Europaea (Maribor)
prof. dr. sc. Vladimir Božović, rektor Sveučilišta Crne Gore
prof. dr. sc. Nikola Jankulovski, rektor Sveučilišta Sv. Ćirila i Metoda u Skoplju
prof. dr. sc. Igor Nedelkovski, rektor Sveučilišta Sv. Klimenta Ohridskog, Bitola
prof. dr. sc. Nermina Hadžigrahić, rektorica Sveučilišta u Tuzli
prof. dr. sc. Radoslav Gajanin, rektor Sveučilišta u Banjoj Luci
prof. dr. sc. Rifat Škrijelj, rektor Sveučilišta u Sarajevu
prof. dr. sc. Dejan Madić, rektor Sveučilišta u Novom Sadu
prof. dr. sc. Vladan Đokić, rektor Sveučilišta u Beogradu
prof. dr. sc. Mirjana Nikolić, rektorica Umjetničkog sveučilišta u Beogradu
prof. dr. sc. Nenad Filipović, rektor Sveučilišta u Kragujevcu
prof. dr. sc. Jelena Krunić, prorektorica Sveučilišta u Istočnom Sarajevu
doc. dr. sc. Marko Gutalj, prorektor Sveučilišta u Istočnom Sarajevu
prof. dr. sc. Sanja Bijakšić, prorektorica Sveučilišta u Mostaru
prof. dr. sc. Boštjan Markoli, prorektor Sveučilišta u Ljubljani
prof. dr. sc. Faton Berisha, prorektor Sveučilišta ”Hasan Priština” u Prištini
prof. dr. sc. Biljana Angelova, prorektorica Sveučilišta Sv. Ćirila i Metoda u Skoplju
prof. dr. sc. Irena Orović, prorektorica Sveučilišta Crne Gore

PROGRAM FORUMA

Prvoga dana Foruma sudionici su, podijeljeni u tri paralelne radne skupine, raspravljali o izazovima u visokom obrazovanju i istraživanju u ovom dijelu Europe. Prvu je skupinu, posvećenu pomacima u obrazovnim i znanstvenim politikama u jugoistočnoj Europi, moderirala dr. sc. Gazela Pudar Draško, direktorica Instituta za filozofiju i društvenu teoriju u Beogradu. Druga je skupina, pod vodstvom prorektorice za studije, studente i osiguranje kvalitete Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Marte Žuvić, raspravljala o napretku i razvoju visokoobrazovnih programa u JI Europi. Rad treće skupine bio je usmjeren na napredak u području istraživanja i inovacija, a njihovu je raspravu moderirala prof. dr. sc. Maja Klun, prorektorica za transfer znanja, digitalizaciju i održivi razvoj Sveučilišta u Ljubljani.

Zaključci i prijedlozi svake radne skupine predstavljeni su čelnicima sveučilišta tijekom sjednice Opće skupštine, koja je potom usvojila prijedloge te jednoglasno prihvatila njihov program rada i potvrdila izbor triju voditeljica skupina. Radne skupine nastavit će s radom tijekom sljedećih dviju godina.

U sklopu najvažnijeg dijela Foruma, sjednice Opće skupštine, prihvaćena je odluka kojom se radu Foruma službeno priključuju četiri nova sveučilišta: Sveučilište u Tirani (Albanija), Sveučilište ”Haxhi Zeka” (Kosovo), Sveučilište ”Ukshin Hoti” Prizren (Kosovo) i Sveučilište ”Goce Delčev” Štip (Sjeverna Makedonija).

Nakon što je Forumom dvije uzastopne godine predsjedalo Sveučilište u Beogradu, za novu predsjednicu Foruma jednoglasno je izabrana rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, čiji mandat počinje s prvim danom listopada 2023.

Predstavnici sveučilišta članova Foruma usvojili su i Deklaraciju, kojom se obvezuju da će zajedničkim radom zagovarati unaprjeđenje i jačanje regionalnog i međunarodnog povezivanja te zajedničke inicijative i projekte, podići standarde kvalitete istraživanja i visokog obrazovanja, ali i poboljšati akademsku mobilnost unutar mreže institucija.

Više u DEKLARACIJI.

Skip to content