KATEGORIJE

Rektorica Prijić-Samaržija sudjelovala u globalnom forumu o demokraciji, održivosti i društvenoj pravdi

21.06.2022. / vijesti / znanstvenici

Rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija sudjelovala je u sedmom izdanju globalnog foruma o demokraciji, održivosti i društvenoj pravdi, koji se održao u Dublinu 16. i 17. lipnja 2022. Ovogodišnji forum, s temom Higher Education Leadership for Democracy, Sustainability, and Social Justice, okupio je predstavnike akademskih institucija, predstavnike javne vlasti te čelnike lokalnih, regionalnih i međunarodnih organizacija sa zajedničkim ciljem: pružiti priliku za kritičko istraživanje i aktivno unaprjeđenje uloge visokog obrazovanja u izgradnji pravednijeg, održivijeg, demokratskog svijeta.

Rektorica je bila jedna od četiriju panelistica u plenarnoj raspravi na temu How does academia redesign and engage in social and racial justice work in democratic collaboration with others within and beyond its campus? U raspravi su uz rektoricu sudjelovale Josefina Ewins, Sveučilište Rutgers – Camden, Leticia Ivonne López Villarreal, direktorica Centra za solidarnost i filantropiju Sveučilišta u Monterreyu, te Renée T. White, prorektorica i izvršna potpredsjednica za akademska pitanja, The New School. Ulogu moderatorice preuzela je Sibongile Muthwa, prorektorica Sveučilišta Nelson Mandela i predsjednica mreže Universities South Africa.

Program ovogodišnjeg foruma dostupan je na poveznici, a biografije svih govornika možete pogledati ovdje.

Globalni forum nastao je 1999. kao temeljna komponenta suradnje Vijeća Europe i Međunarodnog konzorcija za visoko obrazovanje, građansku odgovornost i demokraciju. Godine 2018. suradnja je proširena i uključeni su novi partneri: Organizacija Američkih Država i Međunarodno udruženje sveučilišta (2019). U siječnju 2021. partneri su pokrenuli inicijativu Globalna suradnju za demokratsku misiju visokog obrazovanja.

Globalna suradnja za demokratsku misiju visokog obrazovanja radi na izgradnji globalnog pokreta za ispunjavanje demokratske misije visokog obrazovanja i nastoji ojačati ulogu visokog obrazovanja u razvoju i održavanju demokracije na kampusima, u zajednici i širem društvu. Suradnju čine četiri organizacije: Vijeće Europe, Međunarodno udruženje sveučilišta (International Association of Universities), Međunarodni konzorcij za visoko obrazovanje, građansku odgovornost i demokraciju (International Consortium for Higher Education, Civic Responsibility, and Democracy) i Organizacija Američkih Država (Organization of American States).

Skip to content