KATEGORIJE

Rektorica Prijić-Samaržija u Savjetodavnom odboru mreže GUNi

15.04.2024. / vijesti / o sveučilištu

Rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija postala je članica Savjetodavnog odbora mreže GUNi (Global University Network for Innovation), koja djeluje djeluje unutar UNESCO-ve mreže namijenjene visokom obrazovanju i sveučilišnim politikama. Na poziv predsjednika GUNi-a, Quima Salvija, Savjetodavnom odboru pridružilo se svega 10 članova iz Egipta, Gane, Hrvatske, Kanade, Malezije, Mauricijusa, Nizozemske i Španjolske. Radi se o uvaženim svjetskim stručnjacima u području, među kojima su bivši izvršni direktor UNESCO-a, predstavnica Europske komisije (DG EAC), bivša glavna tajnica International Association of Universities, predsjednica Rektorskog zbora španjolskih sveučilišta i ostali čelnici važnih europskih ili međunarodnih institucija.

Članovi Odbora izabrani su na tri godine (2024.-2026.), uvažavajući kriterije spola, geografske raznolikosti i profesionalne pozadine, a projekt se namjerava nastaviti i nakon tog razdoblja.

Konstituirajuća (online) sjednica Odbora održana je sredinom ožujka, a članovi Odbora uskoro će se susresti u Barceloni, gdje se od 18. do 21. lipnja održava Ljetna škola. Uz predavanja i plenarna izlaganja cilj je obučiti sveučilišne čelnike i menadžere i opremiti ih znanjem, vrijednostima, vještinama i iskustvima potrebnim da postanu pokretači inovacija i institucionalne transformacije kako bi vodili otpornije, održivije i društveno odgovorne institucije.

To je također jedinstvena prilika za sve sudionike da upoznaju vodeće međunarodne stručnjake za inovacije i transformaciju sveučilišta, razviju profesionalne vještine upravljanja i inovacija u akademskom svijetu te postanu dijelom zajednice vođa i sveučilišnih djelatnika koji predviđaju transformaciju visokog obrazovanja. Svi sudionici Ljetne škole postat će dijelom programa Higher Education Leadership and Management Hub, prostora za razmjenu znanja i profesionalni razvoj sveučilišnih čelnika i menadžera iz cijeloga svijeta, koji će s godinama rasti.

Naglašavajući potrebu kontinuiranog usavršavanja čelnika sveučilišta i visokoobrazovnih institucija, svi zainteresirani mogu se prijaviti za Ljetnu školu, a više informacija nalazi se ovdje. Zbog ograničenog broja mjesta nužno je prijaviti se ispunjavanjem obrasca, a prijave su moguće do 30. travnja 2024.

Skip to content