KATEGORIJE

Rektorica Tologonova posjetila Sveučilište u Rijeci

07.06.2022. / vijesti / međ. suradnja

Profesorica Aida Myrzakanovna Tologonova, rektorica Kirgiško-njemačkog instituta za primijenjenu informatiku (INAI.KG), posjetila je Rektorat Sveučilišta u Rijeci u utorak, 7. lipnja 2022. Ovo je rektoričin prvi posjet Rijeci nakon potpisivanja sporazuma o suradnji 2021. godine s Ekonomskim fakultetom u Rijeci.

Rektoricu Tologonovu na Rektoratu je ugostila rektorica prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija, a sastanku su također prisustvovali doc. dr. sc. Marko Tomljanović, prodekan za suradnju s gospodarstvom i razvoj karijera Ekonomskog fakulteta, i prof. dr. sc. Marina Ivašić Kos, dekanica Fakulteta informatike i digitalnih tehnologija.

Rektorica Prijić-Samaržija na početku je ukratko predstavila Sveučilište u Rijeci, naglašavajući važnost i vrijednost europskih vrijednosti, zbog čega se Sveučilište opredijelilo za dinamičan razvoj, internacionalizaciju i otvorenost stranim studentima, nastavnome osoblju, istraživačima, ali i suvremenim trendovima u visokome školstvu.

Rektorica Tologonova ukratko je predstavila povijest svoje ustanove i istaknula glavna područja rada. Na temelju sporazuma iz 2004. između kirgiškog Državnog sveučilišta građevine, prometa i arhitekture (KSUCTA) i Sveučilišta primijenjenih znanosti Zwickau (WHZ, Njemačka) osnovan je Kirgiško-njemački fakultet informatike, koji je 2018. postao nezavisna obrazovna ustanova pod nazivom Kirgiško-njemački institut za primijenjenu informatiku. Upravo su zbog toga nastavni planovi i programi Instituta izrađeni u suradnji s njemačkim partnerima, uzimajući u obzir trendove brzog razvoja IT tehnologija. Nastava se izvodi na trima jezicima – ruskom, njemačkom i engleskom.

Na sastanku je bilo riječi i o svakodnevnim izazovima u visokom školstvu (odljev mozgova), razlikama i sličnostima dvaju obrazovnih sustava, utjecaju rata na obrazovanje i ekonomiju.

Zbog zajedničkih interesa i mogućih područja za suradnju (npr. softverske tehnologije, informacijski sustavi, softversko poduzetništvo, baze podataka i sl.) rektorica Tologonova izrazila je želju za uspostavom suradnje s Fakultetom informatike i digitalnih tehnologija, a kao prve aktivnosti predložila je razmjenu znanstvenika u okviru Erasmus+ programa i online predavanja i/ili kolegije.

Nakon opuštene rasprave rektorica se upisala i u Knjigu počasnih gostiju. U sklopu svojeg boravka u Rijeci profesorica Tologonova posjetila je i Ekonomski fakultet, gdje je imala prilike pozdraviti i neke studente iz Kirgistana te s njima porazgovarati o iskustvu studiranja u Rijeci, a posjetit će i Fakultet informatike i digitalnih tehnologija.

Skip to content