KATEGORIJE

Revitalizacija industrijskog i kulturnog nasljeđa – Prijavite se!

09.05.2024. / vijesti / inovacije

Akademija primijenjenih umjetnosti i Centar za popularizaciju i promociju znanosti Sveučilišta u Rijeci te Prirodoslovni muzej Rijeka pozivaju zainteresirane da se prijave za sudjelovanje u međunarodnom interdisciplinarnom projektu FASIH (Future Art Science Industrial Heritage), sufinanciranom kroz EU program Kreativna Europa, koji istražuje mogućnosti revitalizacije industrijskog i kulturnog nasljeđa Rijeke (Hrvatska), Beograda (Srbija) i Trbovlja (Slovenija).

Naglašavajući potrebu da se industrijsko nasljeđe zaštiti od trajne devastacije, na temelju rezultata interdisciplinarnog istraživanja, kroz suradnju sa stručnjacima iz područja povijesti umjetnosti, digitalne tehnologije i prirodnih znanosti, autori i interdisciplinarni timovi pozvani su da kreiraju „utopijske“ i „distopijske“ vizije svijeta usmjerene na antropocentrična rješenja, kao i ona je usmjerena na održivost postojećeg prirodnog habitusa i životne sredine.

Ovaj projekt ima za cilj korištenje inovativnih i interdisciplinarnih pristupa u promicanju održivosti nepokretne kulturne baštine kojoj prijeti trajno uništenje. Kroz korištenje multimedijalnih tehnologija te suvremenih umjetničkih i znanstvenih metoda/praksi (poput, ali ne i isključivo − XR-a, VR-a, 3D modeliranja, 3D printa itd.), cilj je da se kreiraju spekulativne vizije industrijskog nasljeđa, povezanih procesa i konkretnih objekata kao studija slučaja. 

Naglašavajući potrebu za zaštitom industrijskog nasljeđa od trajne devastacije, na temelju rezultata interdisciplinarnog istraživanja kroz suradnju sa stručnjacima iz područja povijesti umjetnosti, digitalne tehnologije i prirodoslovlja, autori i interdisciplinarni timovi kreirat će “utopijske” i “distopijske” vizije svjetova, usmjerene na antropocentrična rješenja, kao i ona usmjerena na održivost postojećeg prirodnog habitusa i životne sredine.

Zadani objekti FASIH istraživanja su tri kulturna dobra industrijskog nasljeđa u regiji i to: Tvornica papira Hartera (Rijeka, Hrvatska), Termoelektrana Snaga i svetlost (Beograd, Srbija), Termoelektrana Trbovlje (Trbovlje, SIovenija).

Autori/timovi iz Hrvatske prijavljuju koncepte na prvu temu: Tvornica papira Hartera.

Među pristiglim prijavama, odabrat će se ukupno devet radova za produkciju iz Hrvatske, Srbije i Slovenije, a njihov odabir vršit će se prema kriterijima umjetničke originalnosti, znanstvene utemeljenosti, doprinosa europskom nasljeđu, kao i doprinosa FASIH metodologiji. Više o FASIH metodologiji možete vidjeti ovdje.

Autori/timovi, bit će honorirani u iznosu od 1500 eura, a za produkciju radova na raspolaganju će imati 2500 eura, uz podršku lokalnih partnera.  Rad na produkciji FASIH koncepata započinje u rujnu 2024. i traje do ožujka 2025. godine.  Ishodi projekta – interdisciplinarni umjetnički radovi, bit će predstavljeni tijekom svibnja i lipnja 2025. godine u trima izložbenim prostorima u Rijeci, Trbovlju i Beogradu.

Odluku o produkciji umjetničkih radova donijet će vijeće partnerskih institucija uključenih u projekt FASIH. U predselekcijskoj fazi, održat će se razgovori s uže odabranim sudionicima, a radi odabira konačnih radova za produkciju. Konačne vijesti o rezultatima javnog natječaja možete očekivati u drugoj polovici srpnja 2024., putem mail adrese koju ste naveli u prijavi.

Prijave su otvorene od 8. svibnja do 23. lipnja 2024., a zainteresirani se mogu prijaviti slanjem prijedloga projekta ispunjavanjem sljedeće:

Za dodatne informacije o pozivu i projektu posjetite mrežne stranice projekta: https://socri.uniri.hr/projekti/fasih/, a za dodatna pitanja u vezi javnog poziva javite se na: fasih@apuri.uniri.hr

Skip to content