KATEGORIJE

Rijeka od danas pod kontrolom studenata

13.05.2019. / vijesti / studenti

Riječke studentice i studenti drže ključ grada, što znači da studentsko ludilo zvano SDF može početi. Student Day Festival ove godine slavi i deseti rođendan pa ne sumnjamo da će zabava biti luđa nego ikad!

Ključ Grada Rijeke studentima je predao gradonačelnik mr. sc. Vojko Obersnel na konferenciji za medije koja je jutros održana u Salonu Grada Rijeke.

Rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija bila je puna pohvala za riječki Studentski zbor: ”Jako smo ponosni na Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci, a SDF je postao snažan brend. Drago nam je što iz godine u godinu besplatni koncerti privuku u Rijeku sve veći i veći broj posjetitelja. SDF dakako nije samo glazbena zabava, već su tu prisutni i brojni programi iz kulture, sporta… kao i oni humanitarnog karaktera. Deseti rođendan SDF-a lijepo se poklopio s obilježavanjem 46. obljetnice Sveučilišta i našim prvim Danima UNIRI, koje ćemo zajedno obilježavati tijeku iduća dva tjedna. Studentski zbor iznimno je važna komponenta našeg Sveučilišta, a naši studenti aktivno participiraju u donošenju odluka i zastupljeni su u svim tijelima Sveučilišta”, zaključila je rektorica.

Zamjenica primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine gđa Marina Medarić kazala je: ”Želim prije svega dobru zabavu i lijepo vrijeme studentskoj ‘invaziji’ koja će ovog vikenda preplaviti Rijeku. Ovakva događanja ovaj grad čine posebnim”.

Gradonačelnik Obersnel čestitao je SDF-u, odnosno njegovim organizatorima 10. rođendan: ”Definitivno je ovaj događaj velika atrakcija, ne samo na razini Rijeke, nego i države, a lista izvođača na koncertima svake se godine s nestrpljenjem očekuje. Grada Rijeka i Sveučilište u Rijeci paralelno se i neodvojivo razvijaju i Rijeka je postala pravi studentski i sveučilišni grad. Rijeka također postaje sve atraktivnija i u turističkom smislu pa će, danas vrlo dobar studentski standard, u narednim godinama biti još i bolji, posebno u smislu povećanja kapaciteta studentskog smještaja. Koliko cijenim vaš trudi pokazuje i ova predaja ključa grada, jer ga predajem samo u dvije situacije: meštru Toniju za Karneval i danas vama”, zaključio je gradonačelnik i predao ključ grada Marku Mesariću, zamjeniku predsjednice Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci.

U nastavku je Mesarić najavio profram SDF-a, detalje kojega možete pronaći OVDJE i OVDJE.

”Ove godine nastavljamo s humanitarnim događanjima, u sklopu kojih u srijedu od 20 sati na Građevinskom fakultetu gostuju dvojica vrhunskih komičara, Vlatko Štampar i Aleks Curać Šarić, koji će nasmijati posjetitelje za dobru svrhu – sav prihod od ulaznica koje se prodaju po 40 kuna namijenjen je projektu KosaRi studenata Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci čiji je cilj prikupljanje kose i izrada perika za djecu oboljelih od autoimunih i onkoloških bolesti. Još jedan humanitarni događaj održat će se u četvrtak s početkom u 21 sat – noćna utrka „Zasvijetli za druge“ u organizaciji udruge eSTUDENT posebna je ne samo zato što će ritam za trkače davati DJ, već i po svojem humanitarnom aspektu – sav prihod od svjetlećih narukvica za koje će svaki sudionik izdvojiti iznos sukladno njegovim mogućnostima bit će namijenjen projektu KosaRi”, rekao je Mesarić.

Istog dana održat će se i studentski „escape room“ EscapeKampus na kojem će studenti pokazati svoja praktična znanja rješavanjem zagonetki, kao i filmska večer na kojoj se prikazuje film „Voleći Vincenta“. Petak će na Kampusu biti dan ispunjen aktivnostima, a svi zainteresirani imat će priliku upoznati studentske udruge, poslušati izvrsne riječke demo bendove, razgledati sajam rukotvorina i zabaviti se uz sportska natjecanja. Sportske aktivnosti i predstavljanje udruga nastavljaju se i u subotu, od 13 do 18 sati, a istog dana održat će se radionica izrade prirodne kozmetike u organizaciji članova projekta NatuRis.

Alen Tibljaš iz udruge Riječki kulturni urbani pokret – RIKUP, suorganizator SDF-a, najavio je glazbeni program te istaknuo: ”Ove će godine svi koncerti biti održani u zatvorenom prostoru – dvije velike hale – zbog nestabilnih vremenskih uvjeta. Za 10 godina SDF-a doveli smo najjača imena ikad poput Rudimentala”. Naveo je i ostala domaća i strane imena izvođača te dodao kako je i ove godine ulaz na koncerte za posjetitelje besplatan!

Student Day Festival 2019. održava se od 13. do 18. svibnja i predstavit će niz kulturnih, zabavnih, edukativnih, sportskih i koncertnih događanja za studentsku populaciju. Festival organiziraju Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci i RIKUP uz pokroviteljstvo Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije te Sveučilišta u Rijeci. Uz Karlovačku pivovaru kao glavnog sponzora, SDF 2019. podržavaju i Cammeo, LifeClass Terme Sveti Martin, Klubskascena.hr te Raveologija. Medijski partneri festivala su Torpedo Media, Novi list i Laganini FM te portal Riječanin.

Skip to content