KATEGORIJE

S3D KRATKO PREDAVANJE: Arome i boje koje nas okružuju

10.02.2023. / vijesti / treća dob

Tomislav Pavlešić, dipl. ing. arg., s Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci, održat će u srijedu, 15. veljače 2023. s početkom u 17 sati u učionici 107, na Filozofskom Fakultetu, kratko besplatno predavanje “Arome i boje koje nas okružuju”.

Vrijeme: srijeda, 15.2.2023. u 17h,

Mjesto: učionica 107, Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci (Sveučilišna avenija 4, Rijeka)

Predavač: Tomislav Pavlešić, dipl. ing. arg., Odjel za biotehnologiju

Kontakt: tomislav.pavlesic@uniri.hr

Sažetak:

Naš osjet mirisa i okusa utječe na naš život više nego što i sami mislimo. Preferencije, simpatije, ugodna atmosfera, društvo i okolina u direktnoj su vezi sa onim što mirišemo. Kod uživanja u hrani osjet mirisa ali i boja je od najvećeg značaja i važnosti. Mirisne informacije (arome), koje dolaze preko našeg nosa kao i boja namirnica daju nam temeljnu informaciju i potvrdu da li nam se pojedina hrana sviđa ili ne. Naš će nam nos tijekom degustacije otkriti puno više o hrani nego bilo koji drugi receptor. Prema ISO definicijama (The International Organization for Standardization), miris je organoleptičko svojstvo koje se prepoznaje-determinira olfaktornim organima-njuškanjem i mirisanjem određenih lako hlapivih tvari. Senzacija mirisa je veoma važna i predstavlja kemijski osjećaj jer su receptori mirisa stimulirani kemijskim tvarima. Također, utjecaj boje pojedinih ali i vrlo specifičnih namirnica od kojih neke najviše volimo dok druge izrazito ne volimo, mogu utjecati na naše raspoloženje kao i na odabir kušanja te iste namirnice. Do sada je determinirano oko 1300 različitih sastojaka u grožđu, moštu i vinu od čega gotovo 1000 pripada u skupinu aroma. Svaki ljubitelj vina, meda i/ili neke druge namirnice zna koliko je teško u pojedinim situacijama mirisne informacije pretočiti u riječi, odnosno, opisati riječima pojedini miris, senzaciju, aromu ili bouquet. Ovim ćemo predavanjem pokušati pojasniti izvanredni i izuzetno osobni utjecaj aroma i boja na pojedinca.

O predavaču:

Tomislav Pavlešić je diplomirao na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, smjer voćarstvo-vinogradarstvo –vinarstvo, na kojem je i doktorand. Više od 20 godina je vodio neke od najvećih hrvatskih vinarija kao enolog i voditelj laboratorija i kontrole kvalitete. Od 2017. godine je suradnik na Odjelu za biotehnologiju gdje je voditelj Sveučilišnog enološkog laboratorija. Suradnik je na kolegiju Kemija aroma u hrani, a ujedno drži nastavu na Medicinskom fakultetu, Fakultetu zdravstvenih studija i Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Područje istraživanja su arome i senzorika hrane (vino, pjenušci, med, jaki alkoholi, kava, pivo, ulja), polifenoli, autohtoni vinski kultivari i medovi te kultura vina.

Skip to content