KATEGORIJE

S3D KRATKO PREDAVANJE: Bespilotne letjelice za traženje i spašavanje na moru

24.02.2023. / vijesti / treća dob

Izv. prof. dr. sc. Stefan Ivić, s Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, održat će u srijedu, 1. ožujka 2023. s početkom u 17 sati u učionici 138, na Filozofskom Fakultetu, kratko besplatno predavanje povodom Dana zaštite i spašavanja: “Bespilotne letjelice za traženje i spašavanje na moru”.

Vrijeme: srijeda, 1.3.2023. u 17h,

Mjesto: učionica 138, Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci (Sveučilišna avenija 4, Rijeka)

Predavač: izv. prof. dr. sc. Stefan Ivić, Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci

Kontakt: stefan.ivic@riteh.hr

Sažetak:

Korištenje bespilotnih letjelica u misijama traženja i spašavanja ima brojne prednosti, uključujući manevrabilnost, smanjenje ljudskog rizika i ekonomičnost. Korištenje suvremenih metoda navođenja bespilotnih letjelica uvelike mogu povećati performanse pretraživanja. Pri traženju nestacionarnog cilja, poput osobe koja pluta u moru, razmatranje njegove dinamike kretanja presudno je za uspjeh pretraživanja. Naše se istraživanje temelji na HEDAC algoritmu, koji omogućuje pretraživanje nestacionarne distribucije meta s upotrebom više multi-rotor letjelica opremljenih kamerama vizualnog i infracrvenog spektra. U svrhu predikcije gibanja potencijalnih meta, brzina morske površine kontinuirano se mjeri pomoću plutača opremljenih s GPS-om. Koristeći optimizacijske tehnike omogućeno je predviđanje strujanja mora te gibanja i širenja polja vjerojatnosti cilja. Budući da se konvencionalno pretraživanje oslanja na pretpostavke stalne i ujednačene raspodjele ciljeva, predloženi postupak trebao bi predstavljati značajno poboljšanje metodologije pretraživanja. Pošto se algoritam pretraživanja temelji na fizikalnim zakonima provođenja topline, intuitivan je, jednostavan, efikasan i robustan, te pogodan za kontrolu letjelica u realnom vremenu. Navođenje modernih dronova s vrhunskom opremom evaluirati će se eksperimentlano u kopnenim i morskim misijama traženja.

O predavaču:

Stefan Ivić profesor je na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci na Zavodu za mehaniku fluida i računarsko inženjerstvo. Rođen je 1984. u Rijeci, završio je opću gimnaziju u Pazinu, te diplomirao na studiju strojarstva i doktorirao u području računalne mehanike na Tehničkom fakultetu. U znanstvenoj i nastavnoj djelatnosti prvenstveno se bavi računalnim modeliranjem, simulacijama, optimizacijama te analizom podataka u inženjerstvu i tehnici. Znanstveni rad uspješno primjenjuje kroz njegov rad na industrijskim projektima.
Voditelj je istraživačkog projekta “Autonomni sustav bespilotnih letjelica za traženje i spašavanje na moru” financiranog od strane Hrvatske zaklade za znanost. Nositelj je i izvođač na desetak predmeta na preddiplomskim, diplomskim i poslijediplomskim studijima strojarstva i računarstva na Tehničkom fakultetu.

Skip to content