KATEGORIJE

S3D KRATKO PREDAVANJE: Novi stilovi roditeljstva – Kako razumjeti današnje roditelje?

10.03.2023. / vijesti / treća dob

prof. dr. sc. Sanja Smojver Ažić, s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, održat će u srijedu, 15. ožujka 2023. s početkom u 17 sati u učionici 138, na Filozofskom Fakultetu, kratko besplatno predavanje ususret Danu očeva: “Novi stilovi roditeljstva – Kako razumjeti današnje roditelje?

Vrijeme: srijeda, 15.3.2023. u 17h,

Mjesto: učionica 138, Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci (Sveučilišna avenija 4, Rijeka)

Predavačica: prof. dr. sc. Sanja Smojver Ažić, Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci

Kontakt: sanja.smojver.azic@ffri.uniri.hr

Sažetak:

Kontekst suvremenog roditeljstva podrazumijeva brojne izazove za roditelje koji žele biti uspješni u roditeljskoj ulozi i postavljaju si visoka osobna očekivanja i visoka očekivanja o djetetovim razvojnim ishodima. U nastojanju da se što bolje informiraju roditelji su preplavljeni raspravama o roditeljstvu u popularnim medijima i društvenim mrežama.
Predavanje na temu „Novi stilovi roditeljstva za nove generacije roditelja“ temeljem postojeće znanstvene literature o roditeljstvu i okvira utemeljenih na dokazima i rezultatima istraživanja ima za cilj pomoći u razumijevanja kompleksnosti uloge roditelja u osiguravanju zdravog i uspješnog razvoja djece. Istaknuti će se važnost razumijevanja kontekstualnih odrednica roditeljstva i međugeneracijskih razlika u pristupima roditeljstvu. Uz objašnjenja o dominantnim pristupima u istraživanju uloge roditeljstva na različite ishode djece, problematizirat će se pojava novih trendova i roditeljskih stilova te njihovih efekata na razvoj djece.

O predavačici:

prof. dr. sc. Sanja Smojver-Ažić, profesorica na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Nositeljica je kolegija Psihologija zrele dobi i starenja na prijediplomskom studiju psihologije, Razvojna psihologija na prijediplomskom studiju pedagogije i logopedije te diplomskom studiju nastavničkog smjera, Psihologija roditeljstva na diplomskom studiju psihologije, Zaštitni i rizični faktori razvoja djece i mladih na doktorskom studiju psihologije, Psihološki aspekti roditeljstva na diplomskom studiju primaljstva. Područje interesa znanstvenih istraživanja su odnosi s roditeljima, privrženost, psihološka prilagodba studenata i kvaliteta života starijih osoba. Sudjelovala je u više znanstvenih i stručnih projekata, a trenutno je voditeljica projekta Sveučilišta u Rijeci „Odrednice emocionalne prilagodbe tijekom normativnih životnih prijelaza“ i suradnica na projektu „e-Škole: Razvoj sustava digitalno zrelih škola (II. faza)“. Koordinatorica je Psihološkog savjetovališta Sveučilišnog savjetovališnog centra te voditeljica programa Sveučilište za treću dob.

Skip to content