KATEGORIJE

S3D KRATKO PREDAVANJE: Pamćenje u djelima Daše Drndić

19.01.2023. / vijesti / treća dob

izv. prof. dr. sc. Danijela Marot Kiš s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, s Odsjeka za kroatistiku, održat će u srijedu, 25. siječnja 2023. s početkom u 17 sati u učionici 107, na Filozofskom Fakultetu, kratko besplatno predavanje povodom Dana sjećanja na holokaust: Pamćenje u djelima Daše Drndić

Vrijeme: srijeda, 25.1.2023. u 17h,

Mjesto: učionica 107, Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci (Sveučilišna avenija 4, Rijeka)

Predavačica: izv. prof. dr. sc. Danijela Marot Kiš, Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci (Odsjeka za kroatistiku)

Kontakt: danijela.marot.kis@uniri.hr

Sažetak:

Romani Sonnenschein i Leica format Daše Drndić su pripovjedne reprezentacije kolektivnoga i individualnoga pamćenja u kojima se odnos povijesnoga i izmišljenoga ostvaruje u okviru postupaka recikliranja, montaže i adaptacije starih formi znanja u novim okolnostima. Istinitost, odnosno činjeničnost prikazane povijesne građe (nacistički zločini, stradanje ljudi u koncentracijskim logorima, komformističko ignoriranje progona pa zatim i pitanje zaborava) jednako su važni kao i preispitivanja i reinterpretacije prošlosti/povijesti u novim socio-političkim i kulturnim okolnostima. Naime, situacija rastućih krajnjih nacionalizama na području bivše Jugoslavije u kojoj je roman pisan daje mogućnost novoga shvaćanja nasljeđa Holokausta kao njegove osnovne teme. U ključu ovakvoga razumijevanja Drndićkinu poetiku možemo okarakterizirati sintagmom antipovijesnoga romana usredotočenog na prikaz onoga što ostaje od povijesti kao njezino destruktivno nasljeđe.

O predavačici:

izv. prof. dr. sc. Danijela Marot Kiš,

U studenom 1999. godine, završila je studij Hrvatskoga jezika i književnosti, a 2006. godine poslijediplomski studij Književnost i društveno-humanistički kontekst te stekla doktorat iz područja humanističkih znanosti, polje filologija, grana teorija i povijest književnosti. Doktorska disertacija: je bila na temu Identitet granice – čitanje hrvatske pogranične književnosti iz perspektive postkolonijalne teorije, kod mentorice prof. dr. sc. Marina Biti.

Trenutno zaposlena na Filozofskom fakultetu u Rijeci, na Odsjeku za kroatistiku drži kolegije: Pregled stilističkih škola i pravaca, Književna genologija, Povijest romana, Tumačenje romana, Pojmovi u stilistici, Teorija i analiza diskursa te Tekstualnost i narativnost.

Također je i predstojnica Katedre za teoriju književnosti i stilistiku pri Odsjeku za kroatistiku.

Uz to radila je na nekoliko važnih projekata kao što su (Post)tranzicijski diskurs: reprezentacija, simulacija i identifikacija, Politika vremena u post-jugoslavenskoj prozi: Imaginarne temporalnosti transnacionalnih književnih zajednica, Tijelo, identitet i emocije u hrvatskim i slavenskim književnostima 20. i 21. stoljeća

Znanstveni interesi su joj Teorija diskursa, diskursna stilistika, interdisciplinarna istraživanja literarnih fenomena, kognitivna znanost (kognitivna poetika), odnos jezika i mišljenja te jezika, kulture i identiteta s naglaskom na teorije (osobnoga) identiteta i proučavanje metaforičke uporabe jezika.

Skip to content