KATEGORIJE

S3D KRATKO PREDAVANJE: Povodom Dana materinskog jezika: Mađarska kultura i utjecaj na naš kraj

17.02.2023. / vijesti / treća dob

Eszter Tamaskó, s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, održat će u srijedu, 22. veljače 2023. s početkom u 17 sati u učionici 107, na Filozofskom Fakultetu, kratko besplatno predavanje “Povodom Dana materinskog jezika: Mađarska kultura i utjecaj na naš kraj”.

Vrijeme: srijeda, 22.2.2023. u 17h,

Mjesto: učionica 107, Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci (Sveučilišna avenija 4, Rijeka)

Predavačica: Eszter Tamaskó, Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci

Kontakt: eszter.tamasko@ffri.uniri.hr

Sažetak:

U centru Rijeke ćemo sigurno primijetiti mađarski utjecaj, jer je utkana u povijest našeg grada zajedno s nizom drugih kultura. Vjerojatno smo svi čuli za ime Baroš, ali možda ne znamo da je on bio tzv. željezni ministar koji se zalagao za izgradnju pruge između Budimpešte i Rijeke. Možda smo vidjeli spomen-ploču Móra Jókaija na Rivi, na zgradi bivšeg Hotela Europe, ali ne znamo da je on bio jedan od najplodnijih europskih pisaca i značajna osoba mađarskog književnog, kulturnog i političkog života kojeg je i riječka sredina iskreno i zdušno prihvatila. Odnosi Rijeke i Mađarske možda nisu bili uvijek idilični, ali je nedvojbena činjenica da je Ugarska Vlada u velikoj mjeri doprinjela tome da Rijeka postane moderni, europski grad na prekretnici 19. i 20. stoljeća.
U okviru ovog predavanja ćemo istaknuti tri, široj javnosti manje poznata Mađara iz tri različita razdoblja povijesti grada s tri različita područja djelovanja: obrazovanje, poduzetništvo i psihologija. Tako ćemo saznati tko, kada i zašto je utemeljio prvi vrtić Rijeke koji je ujedno bio prva takva institucija na području Hrvatske. Upoznat ćemo jednog vrlo ambicioznog poduzetnika s početka 20. stoljeća koji je ispred svog vremena vodio prethodnicu današnjih webshopova u gradu. Nadalje, pokušat ćemo pronaći i tajnu sreće uz svjetsko poznatog psihologa mađarskog porijekla koji – slučajno ili ne – rođen je upravo u gradu koji teče. Upoznat ćemo tri osobe koje su svojim djelovanjem pomogli i pomažu i danas graditi mostove između Mađarske i Rijeke.
Na kraju ćemo pokušati uništiti predrasudu da „iz mađarskog jezika ne razumijemo ništa“, otkrit ćemo povezanost hrvatskog i mađarskog jezika, te ćemo naučiti neke vrlo osnovne fraze na mađarskom, kad je već u 19. stoljeću „svaka budala govorila najmanje 4 jezika u Rijeci“. Nadamo se da će ovo izlaganje proširiti vidik o povijesnim i kulturnim vrijednostima našeg grada te će biti prilog „luci različitosti“.

O predavačici:

Eszter Tamaskó radi kao lektorica mađarskog jezika i kulture na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Doktorandica je Doktorskog programa slavenske lingvistike na Sveučilištu ELTE u Budimpešti. Tema njezinog doktorskog rada su Hrvati u Dušnoku u Mađarskoj koji su na to područje došli u 16. stoljeću iz Slavonije i njihov arhaični štokavski govor. Glavni znanstveni interesi su joj mađarski kao strani jezik, sociolingvistika, dvojezičnost, nacionalne manjine i manjinski jezici s posebnim naglaskom na mađarsku nacionalnu manjinu u Hrvatskoj i hrvatsku nacionalnu manjinu u Mađarskoj. Pripadnica je hrvatske nacionalne manjine u Mađarskoj, a zadnjih 10 godina živi i radi u Hrvatskoj. Istaknuto područje interesa joj je kulturne veze između Mađarske i Hrvatske uključujući povijest, jezik, književnost i ostalo. Zadnje dvije godine počela je intenzivnije poučavati kulturne veze između Mađarske i Rijeke, i važan joj je cilj pronaći stvari koje nas povezuju i na tim temeljima graditi nove kulturne mostove. Autorica je izložbe „Nije samo rigojanči – istaknute vrijednosti Mađarske“, suorganizatorica mađarskih gastronomskih dana u Rijeci 2021. i 2022. te bila je stručna suradnica izložbe „Rađanje moderne Rijeke 1868–1918“ u Muzeju grada Rijeke na ljeto 2022.

Skip to content