KATEGORIJE

S3D KRATKO PREDAVANJE: Žene u kaznionicama – profili i razlozi počinjenja kaznenih djela

03.03.2023. / vijesti / treća dob

Izv. prof. dr. sc. Dalida Rittossa, s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, održat će u srijedu, 8. ožujka 2023. s početkom u 17 sati u učionici 138, na Filozofskom Fakultetu, kratko besplatno predavanje povodom Dana žena: “Žene u kaznionicama – profili i razlozi počinjenja kaznenih djela

Vrijeme: srijeda, 8.3.2023. u 17h,

Mjesto: učionica 138, Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci (Sveučilišna avenija 4, Rijeka)

Predavačica: izv. prof. dr. sc. Dalida Rittossa, Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci

Kontakt: dalida.rittossa@pravri.uniri.hr

Sažetak:

Zadnjih tjedana medijski natpisi prenose vijesti o kaznenom predmetu protiv J.R. i drugih osoba zbog koruptivnih kaznenih djela i o očitovanju USKOK-a o prikupljenom materijalu pretragom elektroničkih uređaja koji sadrži više od tri milijuna ispisanih stranica. Pojačana pozornost medija i javnosti dovela je predmet na naslovnice novina i udarne najave u informativnim emisijama, no fokus javnosti i struke nije nešto što prati kriminalitet žena. Do sada provedena istraživanja pokazala su kako se znanstvenici rijetko bave kriminalitetom žena i kako su kreatori politika za suzbijanje ove krajnje negativne društvene pojave prije svega okrenuti muškim počiniteljima kaznenih djela. Stoga ne iznenađuje ni podatak o malom broju studija posvećenim ženama zatvorenicama i uzrocima činjenja kaznenih djela zbog kojih im je izrečena kazna zatvora. Pred nama je poseban društveni problem jer bez znanja o kriminološkim karakteristikama žena u zatvorima i razlozima njihovog kriminalnog ponašanja ne mogu se osmisliti odgovarajući penološki tretmani niti umanjiti njihova pojačana ranjivost koja nije svojstvena muškim zatvorenicima. Kako bi se povećalo naše razumijevanje o posebno ranjivim građankama, na Međunarodni dan žena u otvorenom razgovoru s građanima progovorit ćemo o tomu tko su, što su počinile i kakav je život zatvorenica u Hrvatskoj. Dijalozi o zatvorskom životu žena put su ka inkluzivnijem društvu u kojem širenjem razumijevanja za one koji su osuđeni i kažnjeni lišenjem slobode stvaramo preduvjete za njihovu rehabilitaciju i smanjene recidiva nakon otpusta.

O predavačici:

Dalida Rittossa je izvanredna profesorica na Katedri za kazneno pravo Pravnog fakulteta u Rijeci. Autorica je većeg broja znanstvenih radova iz područja kaznenog prava, kriminologije, viktimologije i ljudskih prava. Kao gorljivi zagovornik zaštite prava ranjivih osoba, u zadnje je vrijeme svoj istraživački fokus usmjerila na pitanja koja se bave kaznenopravnom zaštitom djece i žrtava obiteljskog nasilja te zaštitom prava osoba s duševnim smetnjama. U nastojanju da istraživačke aktivnosti promijene stvarni i pravni položaj najranjivijih, vodila je projekt Hrvatske zaklade za znanost “Život u doba bolesti COVID-19 – socijalne implikacije za sigurnost i dobrobit ranjivih skupina u europskom kontekstu / #COVID-19#VULNERABILITY”.  Rezultate svojih znanstvenih istraživanja redovno prezentira na konferencijama i znanstvenim skupovima, no u uvjerenju kako znanost mora pridonositi boljitku zajednice, pokrenula je i su-nosi program cjeloživotnog obrazovanja “Pravo u zajednici”.

Skip to content